Friskolebørn samler hver mandag skrald i Nørreskoven

14. april 2021 Augustenborg

Det er nærmest blevet tradition, at Midtimellem – 3.-4. klasse – hver mandag går en fast rute ind i Nørreskoven og hjem igen. En rute, de på Midtals Friskole kalder “Jorden rundt”.

”Børnene damper af og fortæller om stort og småt fra deres weekend eller ferie”, fortæller lærer Katja Ladefoged i en pressemeddelelse. Det er en lille hyggelig tur på et par kilometer igennem Helved landsby, forbi bæk, træer og fugle. En maggiterning af naturindtryk.

”På Midtals Friskole er vi så heldige, at vi nærmest bor inde i skoven. Vi skal bare gå nogle få skridt, så er vi omringet at natur. Det er især rart her i foråret, hvor alt liv springer frem. Vi ser dådyr og fugle, som bygger rede”, fortæller Katja og fortsætter:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det ligger ligesom i vores DNA at passe på naturen. Derfor gik vores ilddåb med udendørs undervisning i starten af corona-nedlukningen, meget bedre end forventet. Vi er forkælede med vores pragtfulde skov. Eleverne er så vant til den, at det rent faktisk var muligt at have meningsfuld undervisning i skoven i alle grundfag”.

Første friskole i Sønderjylland med verdensmålscertificering

Skoleleder Hanne Larsen supplerer:

“Vi følger FN’s verdensmål for 2030 med bl.a. miljøbevidsthed og ansvarlighed. Vi har egentlig fulgt verdensmålene siden skolens start, uden at vide det, men det er rart at blive anerkendt som verdensmålsskole”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Midtals Friskole blev certificeret som 2030-skole i februar i år og på skolen ser man frem til at inddrage verdensmålene yderligere i undervisningen.

Fleksibilitet og omstillingsparathed

Selv om Midtals Friskole er en ret lille og intim friskole, med stort F, så har lærerne under nedlukningen nok engang tilpasset sig coronaens luner. Børnene har fulgt et skema med online-undervisning hver dag fra kl. 8:30 til 13 og til kl. 14 i de større klasser.

Der har været alt fra tværfaglige projektopgaver, ”podcast gåture” og fagrelaterede opgaver i og om naturen til traditionel klasseundervisning bag skærmen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi har skullet være omstillingsparate fra uge til uge og det er ikke nogen hemmelighed at vi har savnet vores omgivelser og det at have børnene på skolen. Derfor er det skønt at have eleverne tilbage igen – også selv om det stadig kun er on-off i de store klasser,” fortæller Hanne Larsen.

For øjeblikket arbejder de største elever med filmmanuskripter og filmoptagelser i stil med ‘Alene i vildmarken’. Tidligere har skoven dannet ramme for slagmarker sammen med eleverne fra rollespilsefterskolen Epos – rollespilskrig, vel at mærke.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fælles om at holde naturen ren

Når man bruger skoven så meget som de gør på Midtals Friskole, så er det også en naturlig del af det fælles ansvar at holde skoven ren. For nyligt meldte skolen sig ind i Facebook initiativet ‘Folkebevægelsen mod affald i skoven’, der tillige fik et bidrag fra Fabrikant Mads Clausens Fond, som bidrog med bl.a. gule veste og opsamlingstænger. Særligt tængerne nyder eleverne på Midtals Friskole godt af nu, når de går til skovs efter skrald lige som så mange andre her på Als.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
18. maj 2021 Kultur, Sønderborg

Mød Thomas Vinterberg i FOFs online-studie

18. maj 2021 Kultur

Thomas Vinterberg, der jo nok er én af de mest kendte danskere i disse dage, er gæst hos FOF, hvor alle får mulighed for at være med via FOF Syds online-studie. Thomas Vinterberg blev optaget på Den Danske Filmskole i København i 1989 som den yngste elev nogensinde. Fire år senere afsluttede han sin uddannelse […]

Læs mere...