Frivillige og beboere stortrives i Gråsten Plejecenter

11. november 2015 Gråsten

Gråsten Plejecenter ligger på en supergod adresse i Gråsten, hvorfra der udsigt over vandet. Men det er ikke kun

Jens Gunnersø, Finn Christensen, Dorthe L. D. Kristensen og Else Egholm.

Jens Gunnersø, Finn Christensen, Dorthe L. D. Kristensen og Else Egholm.

Artiklen fortsætter under annoncen

udsigten, der er fantastisk. Det er heldigvis også fantastisk at være beboer på centret, der huser 37 ældre.

Når det er fantastisk at bo på Gråsten Plejecenter, så skyldes det naturligvis, at personalet passer og plejer på flotteste vis. Og så er der en flok frivillige på omkring 25 hoveder, der bruger fritid på at give plejecenterbeboerne oplevelser i hverdagene.

“De frivillige er som flødeskummet på lagkagen”, siger Dorthe L. D. Kristensen til SønderborgNYT. Hun er ansat på plejecentret og fungerer som sekretær for de frivillige.

Artiklen fortsætter under annoncen

Frivillige har en forening

“Jeg begyndte som frivillig tilbage i 1998, hvor jeg var med til at synge sammen med beboerne”, siger Else Egholm, der i dag er formand for foreningen.

“I 2012 lavede vi en forening og fik et CVR-nummer, men det var kun fordi det skulle til, når vi søger penge fra

Et hjørne af Gråsten Plejecenter.

Et hjørne af Gråsten Plejecenter.

Artiklen fortsætter under annoncen

kommunen”, siger Else Egholm.

Else Egholm begynder at remse alle de ting op, som de frivillige laver sammen med beboerne:

“Vi ser film en lørdag om måneden i vinterhalvåret, går ture hver anden onsdag og har også en dag med konkurrencer på plænen hver sommer, vi kommer med blomster, når en beboer fejrer rundt eller halvrundt, og der er dage med sang”, siger formanden.

De større ting

Når andre mennesker fejrer julen i deres hjem, så er det også jul på plejecentret i Gråsten.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi kommer og dækker op for de ældre og er med til Gudstjenesten”, siger Else Egholm til SønderborgNYT.

En enkelt dag om året tager de frivillige på en udflugt med de ældre.

“Vi har to handicapvenlige busser, som vi fylder og i år var vi i Givskud Zoo”, siger de frivilliges kasserer Finn Christensen, der blandt andet kører bus for og med de ældre.

“Vi tager også på sommerferie med nogle af de ældre og personale – og i år var vi på Årø i sommerhus”, siger Finn Christensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det var alletiders. Vi havde et hus til vores beboere og personalet og så havde de frivillige et hus for sig selv”, siger Dorthe L. D. Kristensen.

Finn Christensen fortæller, at hans kone var frivillig på plejecentret:

“Og så slæbte hun mig med og nu hænger jeg her”, siger han.

Høstfest og tombola

Det er ikke alene på plejecentret de frivillige er aktive, Når der er markedsdage på Torvet i Gråsten, så står foreningen med deres tombola og det giver penge i kassen.

Klik på billedet og se flere kongelig billeder fra Torvet i Gråsten i juli 2014.

Klik på billedet og se flere kongelig billeder fra Torvet i Gråsten i juli 2014.

“Mange af dem bruger vi på en Pinsefrokost på plejecentret. Den gi’r vi”, siger næstformanden, Jens Gunnersø. Han tilføjer, at der også har været et loppemarked på plejecentret og afslører, at det også gav lidt penge.

“Det var et loppemarked med mindre ting. Ikke noget med stole, borde og andet af det større”, siger han.

Jens Gunnersø havde sin kone boende på Gråsten Plejecenter en tid.

“Og jeg så, hvor meget det betyder, der er frivillige i huset, som sørger for underholdning, adspredelse og oplevelser”, siger Jens Gunnersø til SønderborgNYT.

“Efter min kone gik bort, var jeg slet ikke i tvivl om, jeg skulle være frivillig og give lidt tilbage igen”, siger han.images

Else Egholm har siddet og tænkt lidt og er kommet i tanke om, der også holdes høstfest med de ældre.

“Der kommer vi og gør det hele klar. Vi pynter med blomster fra vores haver og de ældre, der ikke deltager i festen får en buket ind på deres værelse. Forresten pynter vi også deres værelser, når det er ved at være jul og her vil det sige sidst i november”, siger hun.

“Åh jo. Vi følger også de ældre ind til Torvet, så de er med, når de kongelige kommer til byen”.

Vil du være med?

Jo flere frivillige der er på Gråsten Plejecenter jo flere aktiviteter kan der laves med de ældre.ældre

“Hvis der er nogle, der har lyst til at være med, så skal de bare komme og så skal vi nok tage godt imod dem”, siger Else Egholm. Måske har nye frivillige selv ideer til, hvad de vil lave sammen med de ældre, men har de ikke, så kan der sagtens bruges flere hænder i alt det, der stadig er i gang.

“Når ældre uden pårørende skal til læge og sådan nogle ting, så fungerer de frivillige som ledsagere og det er bare en af rigtigt mange måder, man kan gøre en stor forskel på”, siger Dorthe L. D. Kristensen.

De tre frivillige er ikke frivillige alene for de ældres skyld. Når man er med i et fællesskab, som det, der er på lejehjemmet, så får man rigtigt meget ud af det selv.

“Vi har det rigtigt godt sammen i frivilliggruppen og de ældre er glade for os. Hvad mere kan man ønske”, siger Finn Christensen. Det gode ved frivillighed er, at man får mindst lige så meget igen, som man giver. Og det kan sættes ind på den konto, der hedder: Livskvalitet.

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
21. juni 2021 KV21, Sønderborg

Venstre og Konservative besøger landbrug

21. juni 2021 KV21

I dag, mandag, besøger Konservative og Venstre i Sønderborg landmand Jens Lei og Jack Nielsen fra DroneVic til en markvandring/overflyvning og snak om, hvordan et højteknologisk dansk landbrug ser ud i dag og i fremtiden. Besøget vil også fokusere på, hvordan vi kan sikre, at både vores teknologiske uddannelser på Alsion og vores stærke landbrugsskole […]

Læs mere...