Fugleinfluenza i Iller – 38.000 høns skal aflives

5. juli 2021 Broager

Et usædvanligt stort antal døde høns førte søndag til, at Fødevarestyrelsen tog prøver fra den 38.000 store hønsebesætning ved Iller og sendte dem til analyse hos SSI. Prøveresultaterne viste mandag, at besætningen er ramt af fugleinfluenza og de nærmeste dage rykker Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen ud for at aflive hele besætningen.

Udbruddet er det første siden den 21. april, hvor 19.000 gæs og ænder fra Vinderup i Vestjylland blev ramt af fugleinfluenza.

”Det er ærgerligt, at vi nu igen finder fugleinfluenza på dansk jord, for det er kun ca. 4 uger siden Danmark blev erklæret fri for fugleinfluenza efter et halvår med usædvanligt mange udbrud.  Det nye udbrud kommer uventet, for de store fugletræk er ovre for længst. Det er endnu for tidligt at sige noget om smittekilden og det er vi ved at se nærmere på”, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den smittede besætning er underlagt offentligt tilsyn og bliver aflivet for at forhindre yderligere smittespredning. Samtidig har Fødevarestyrelsen oprettet en 3 og en 10 km bekæmpelseszone, hvor det nu er forbudt at sælge eller flytte æg, høns og andre fugle, med mindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I tre km-zonen skal alle fjerkræejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Så længe der er tale om et lokalt og isoleret udbrud slipper landets hønse- og fjerkræejere for igen at skulle holde sine dyre inde eller overdækket med net eller fast tag.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk

RESERVER PLADS NU PÅ TLF. 30 89 15 49