Debat: Sønderborg bør satse på 100 procent grøn fjernvarme

26. september 2022 REGIONALT
Marianne Karlberg. Pressefoto
Marianne Karlberg. Pressefoto

Marianne Karlberg, Spidskandidat for Frie Grønne, Sydjyllandskredsen, skriver:

Sønderborg Kommune har fuld fart på planerne om at udrulle fjernvarme i store dele af kommunen. Det giver rigtig god mening – klimakrisen, stigende energipriser og krigens rasen i Ukraine byder os at sætte turbo på at finde alternativer til vores olie- og gasfyr.

Sønderborg Kommune har faktisk en målsætning om at være CO2-neutral i 2029, så det er jo oplagt at den akutte udfasning af fossile brændstoffer sætter turbo på den grønne omstilling i kommunen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men det kræver, at vi ikke bare erstatter ét klimabelastende opvarmningsbrændsel med et andet, men i stedet gennemfører en reel grøn omstilling.

Biomasse anses i CO2-regnskaberne for at være CO2-neutralt, men det er det ikke!

I 2019 kom ca. 6 procent af Sønderborg Kommunes samlede energiforbrug fra grøn energi, hvilket selvsagt er et tal der burde være 100 procent og samtidigt kom ca. 30 procent heraf fra afbrænding af biomasse og biobrændsler. Det er til gengæld et tal der burde være nogenlunde 0 procent, fordi biomasse hverken er bæredygtigt eller CO2-neutralt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi skal have et opgør med halvgrønne tiltag og insistere på 100 procent reel grøn omstilling, hvor reduktioner i forbruget går hånd i hånd med faktisk vedvarende løsninger med reelle effekter i virkeligheden.

For forhåbningen om, at vi kan fortsætte jagten på vækst og opretholde det samme forbrug, er fuldstændig revet løs fra virkeligheden.

At være politiker i 2022 bør kræve at man forholder sig til de reelle udledninger og ikke sminker tallene i håbet om en teknisk løsning, der endnu ikke er opfundet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ellers låser vi os fast i et forbrug og en varmeproduktion, der ikke gavner den grønne omstilling andre steder end i Sønderborgs eget regneark og i sidste ende kommer til at koste borgerne endnu flere penge når de fossile brændstoffer slipper op.

Derfor arbejder vi, Frie Grønne, for et fuldt stop for det danske overforbrug i 2030.

Det er det, vi mener, når vi snakker om kompromisløs klimahandling. Og det er det, der er nødvendigt, hvis Danmark skal blive til et grønt foregangsland.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
7. december 2022 112, Nordborg

Brand i garage kunne brede sig til gårdlænge

7. december 2022 112

Først på aftenen kørte Augustenborg og Egens frivillige brandværn til en gård ved Guderup. “Der var ild i en garage, der er bygget sammen med en gårdlænge”, siger indsatsleder Henrik Jacobsen fra Sønderborg Brand og Redning. De to frivillige brandværn fik hjælp fra stigevognen fra Sønderborg. “Branden blev slukket, inden den bredte sig”.

Læs mere...