Genforeningsaften med fortælling og musik i Sønderborghus

12. november 2020 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag aften var der genforeningsarrangement i Sønderborghus, Sønderborg Spejlinger 2020, hvor næstformanden for kulturudvalget, Jesper Kock, kunne fortælle, at han synes, det er vigtigt, vi markerer genforeningen.

“Genforeningen er en del af vores historie og den er med til at gøre os til dem, som vi er i dag”, sagde han.

Og når det handler om genforening og historie, så lå det lige til højrebenet, at Carsten Porskrog fra Sønderborg Slot også fik taletid:

“I den nordlige del af Slesvig hældede befolkningen mest over til det danske, mens dem i den sydlige del kiggede mere til det tyske”, sagde Carsten Porskrog.

Artiklen fortsætter under annoncen

I Sønderborg oplevede man omkring 1900-tallet stor vækst og den skyldtes industri og marinestationen på Sønderborg Kaserne. Men væksten kom stort set kun tyskere til gode.

Efter Den Store Krig, som Tyskland tabte, skulle der stemmes om, hvor grænsen mellem Danmark og Tyskland skulle placeres.

“Den skulle enten blive ved Kongeåen, drages, hvor den er i dag eller også syd for Slesvig. Og det var især politikeren, H.P. Hansson, der havde arbejdet for den afstemningsmodel, Stemte man alene om at bevare grænsen ved Kongeåen eller lægge den syd for Flensborg, så kunne man sagtens have risikeret, at Als i dag havde været tysk”, sagde Carsten Porskrog.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ved afstemningen var der i Sønderborg flertal for, at den nordlige del af Slesvig skulle være tysk.

“Det var et lille flertal. Men det var der; sagde Carsten Porskrog. Men takket være folk på landet, så var der et stort flertal for, at den nordlige del af Slesvig skulle være en del af Danmark.

Efter Carstens Porskrogs oplæg, skulle der spilles noget af al den populærmusik, som er blevet spillet gennem de seneste 100 år – og det gjorde Dansk Musikerforbunds Jubilæmsorkester.

På grund af Corona-situationen var der ikke publikum i salen i Sønderborghus, men SønderborgNYT sendte hele arrangementer og du kan se optakten til koncerten her og selve koncerten med Dansk Musikforbunds Jubilæumsorkester her.

20. april 2024 Kultur, Gråsten

Den Kongelige Køkkenhave åbner den 2. maj

20. april 2024 Kultur

Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot åbner sæsonen torsdag den 2. maj kl. 10, så man igen kan nyde den smukke køkkenhave, skriver Sønderborg Kommune. Frivillige fra køkkenhavens Frivilligforening vil i forbindelse med åbningen vise gæster og interesserede, hvordan podningen af æbletræer foregår. Derudover vil børn fra den lokale børnehave Tumleby plante græskar og squash, […]

Læs mere...