Genforeningsstenen: Venstre lyttede til Nordborg Sangforening

27. oktober 2020 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Når Byrådet samles i Broager-Hallen i morgen, onsdag,  skal de folkevalgte tage stilling til, om Genforeningsstenen i Nordborg skal blive i Søvænget, hvor den blev placeret efter kommunen for snart to måneder siden. Adskillige mennesker på Nordals mener, at den skal tilbage til Nørherredhus

Adskillige personer fra Nordborg har skrevet til kommunen, at stenen skal stilles tilbage, hvor den stod.

Og tirsdag eftermiddag mødtes Venstres nyvalgte borgmesterkandidat, Ellen Trane Nørby, byrødderne Heidi Frederikke Jørgensen og Tage Petersen med medlemmer fra Nordborg Sangforening, som ejer genforeningsstenen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg undrer mig over, det er Teknik- og Miljøudvalget, der har taget beslutningen om at flytte stenen. Egentlig burde Kulturudvalget have sagen. Men Kulturudvalget er ikke blevet spurgt og har heller ikke selv reageret”, siger Børge Zanchetta fra Nordborg Sangforeningen til SønderborgNYT.

Han undrer sig også over, at hverken politikere eller forvaltningen har spurgt Nordborg Sangforening, om de ville gå med til, at stenen blev flyttet fra Nørherredhus til Søvænget i Nordborg.

“Når vi mødes med Jer, så er det for at klæde Heidi Frederikke Jørgensen og Tage Petersen på til byrådsmødet i morgen”, siger Ellen Trane Nørby.

Artiklen fortsætter under annoncen

Baggrund

Genforeningssten blev rejst i 1928, til minde om genforeningen med Sønderjylland.

Den blev fragtet fra Pøl til Løjertoft.

I perioden 1928 og frem til 1964 er stenen blevet flyttet blandt andet på grund af en brand. I 1964 blev stenen flyttet til Nørherredhus og i 2018 blev stenen fredet og registreret som et fredet fortidsminde.

Den 7. september i år flyttede forvaltningen stenen fra Nørherredhus til parkanlægget ved Søvænget.

Direktøren lovede at gå ind i sagen

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har haft et møde med Teknik- og Miljødirektør Bjarke Eriksen her ved Nørherredhus og han sagde, at han lagde sig fladt ned, fordi forvaltningen burde have hørt os og de øvrige borgere i Nordborg, om det var i orden at flytte stenen. Vi vil have den tilbage på sin plads og det lovede han os at hjælpe med”, siger Frede Dominicussen og han fortsætter:

“Direktøren ville kontakte Slots- og Kulturstyrelsen og bede om lov til at stille stenen tilbage. Men jeg har talt med styrelsen, som fortæller, at der ikke er kommet en henvendelse fra kommunen”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor skal sagen i Byrådet

Det er Venstres Tage Petersen, der har bedt om at få sagen i Byrådet.

“Jeg synes, det er manglende respekt for stenens historie, at den bare er flyttet uden at nogen er blevet spurgt. Sådan ser et flertal i Teknik- og Miljøudvalget ikke på det, så derfor har jeg bedt om at få sagen på bordet i Byrådet”, siger Tage Petersen. Håbet er, at medlemmerne i Byrådet ikke mener præcis det samme som partifællerne i Teknik- og Miljøudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og vi skal jo lige huske, at forvaltningen har erkendt, det var en fejl, at man ikke hørte borgerne i sagen”, siger Hedi Frederikke Jørgensen.

Det er Fælleslistens Aase Nyegaard, der formand for Teknik- og Miljøudvalget – og netop Fælleslisten gik til valg på, at de ville have dialog og lytte til borgerne.

“Både forvaltningsdirektøren og Aase Nyegaard siger ét og gør noget andet”, siger Frede Dominicussen.

 

 

24. april 2024 Erhverv, Sønderborg

Torsdag åbner Rema 1000 i Center Øst

24. april 2024 Erhverv

Når klokken slår otte i morgen, torsdag, går dørene op til den nye Rema 1000-butik i Center Øst og det glæder den erfarne købmand, Søren Eilersen, sig til. “Vi er ikke helt klar til at åbne endnu, men det det er tæt på. Vi har ikke fået de ferske varer hjem endnu, men torsdag morgen […]

Læs mere...