Genforeningsstenen: Venstre lyttede til Nordborg Sangforening

27. oktober 2020 Politik

Når Byrådet samles i Broager-Hallen i morgen, onsdag,  skal de folkevalgte tage stilling til, om Genforeningsstenen i Nordborg skal blive i Søvænget, hvor den blev placeret efter kommunen for snart to måneder siden. Adskillige mennesker på Nordals mener, at den skal tilbage til Nørherredhus

Adskillige personer fra Nordborg har skrevet til kommunen, at stenen skal stilles tilbage, hvor den stod.

Og tirsdag eftermiddag mødtes Venstres nyvalgte borgmesterkandidat, Ellen Trane Nørby, byrødderne Heidi Frederikke Jørgensen og Tage Petersen med medlemmer fra Nordborg Sangforening, som ejer genforeningsstenen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg undrer mig over, det er Teknik- og Miljøudvalget, der har taget beslutningen om at flytte stenen. Egentlig burde Kulturudvalget have sagen. Men Kulturudvalget er ikke blevet spurgt og har heller ikke selv reageret”, siger Børge Zanchetta fra Nordborg Sangforeningen til SønderborgNYT.

Han undrer sig også over, at hverken politikere eller forvaltningen har spurgt Nordborg Sangforening, om de ville gå med til, at stenen blev flyttet fra Nørherredhus til Søvænget i Nordborg.

“Når vi mødes med Jer, så er det for at klæde Heidi Frederikke Jørgensen og Tage Petersen på til byrådsmødet i morgen”, siger Ellen Trane Nørby.

Artiklen fortsætter under annoncen

Baggrund

Genforeningssten blev rejst i 1928, til minde om genforeningen med Sønderjylland.

Den blev fragtet fra Pøl til Løjertoft.

I perioden 1928 og frem til 1964 er stenen blevet flyttet blandt andet på grund af en brand. I 1964 blev stenen flyttet til Nørherredhus og i 2018 blev stenen fredet og registreret som et fredet fortidsminde.

Den 7. september i år flyttede forvaltningen stenen fra Nørherredhus til parkanlægget ved Søvænget.

Direktøren lovede at gå ind i sagen

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har haft et møde med Teknik- og Miljødirektør Bjarke Eriksen her ved Nørherredhus og han sagde, at han lagde sig fladt ned, fordi forvaltningen burde have hørt os og de øvrige borgere i Nordborg, om det var i orden at flytte stenen. Vi vil have den tilbage på sin plads og det lovede han os at hjælpe med”, siger Frede Dominicussen og han fortsætter:

“Direktøren ville kontakte Slots- og Kulturstyrelsen og bede om lov til at stille stenen tilbage. Men jeg har talt med styrelsen, som fortæller, at der ikke er kommet en henvendelse fra kommunen”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor skal sagen i Byrådet

Det er Venstres Tage Petersen, der har bedt om at få sagen i Byrådet.

“Jeg synes, det er manglende respekt for stenens historie, at den bare er flyttet uden at nogen er blevet spurgt. Sådan ser et flertal i Teknik- og Miljøudvalget ikke på det, så derfor har jeg bedt om at få sagen på bordet i Byrådet”, siger Tage Petersen. Håbet er, at medlemmerne i Byrådet ikke mener præcis det samme som partifællerne i Teknik- og Miljøudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og vi skal jo lige huske, at forvaltningen har erkendt, det var en fejl, at man ikke hørte borgerne i sagen”, siger Hedi Frederikke Jørgensen.

Det er Fælleslistens Aase Nyegaard, der formand for Teknik- og Miljøudvalget – og netop Fælleslisten gik til valg på, at de ville have dialog og lytte til borgerne.

“Både forvaltningsdirektøren og Aase Nyegaard siger ét og gør noget andet”, siger Frede Dominicussen.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
29. juli 2021 Samfund, Sønderborg

Borgmesteren takker alle der var med til bekæmpe branden på Omnicon

29. juli 2021 Samfund

Via Facebook giver borgmester Erik Lauritzen sin uforbeholdne tak til de brandfolk, der har brugt det seneste døgn på at bekæmpe branden på Omnicon. Borgmesteren skriver blandt andet: ”På egne og på fællesskabets vegne udtrykker jeg en kæmpestor tak til nogle mennesker, der løser en ufattelig vigtig samfundsopgave. Mens mange af os holder ferie og […]

Læs mere...