GoCook giver skolebørn et bud på klimarigtig mad

16. oktober 2019 Samfund

Klimadebatten har sneget sig ind over alt. Også i de danske skoleklasser. Men hvordan lever man
egentlig klimavenligt? Det udforsker 150.000 danske skolebørn, når de efter efterårsferien går i
køkkenet i kamp for klimaet og Sønderborg er også med.

Hvordan smager en burger eller en forårsrulle, når der ikke er kød i? Og hvordan er det nu lige med den nye
klimavenlige Madpyramide?

Det skal skoleelever fra Sønderborg undersøge, når de sammen med GoCook og 150.

Artiklen fortsætter under annoncen

000 andre danske skolebørn
går i skolekøkkenet for at eksperimentere med klimavenlige fødevarer og måltider i efterårets store GoCook-
projekt.

GoCook, Coops madprojekt for børn og unge, har en mission om at skabe den første generation, der er bedre
til at lave bæredygtig mad end deres forældre. Et af GoCooks største projekter er Smagekassen, hvor næsten
6.500 skoleklasser over hele landet har bestilt en kasse fyldt med råvarer og undervisningsmaterialer.

Hvad ka’ bøf, som bønner ikke ka’?

Smagekassen bliver i år bestilt af 4 ud af 5 skoler og er denne gang pakket med blandt andet økologiske
limabønner og danske økologiske hvidkål og gulerødder, så eleverne kan tilberede danske forårsruller og
eksperimentere med at lave burgerbøffer af bønner, når opskriften står på klima-lækre veggiesliders.

“Der er mange, der synes, det er svært at spise klimavenligt, men det behøver det slet ikke være. Vi vil gerne
hjælpe børnene med at gøre en forskel for klimaet ved at tage de klassiske hverdagsretter og gøre dem 3 til
20 gange bedre for klimaet. Vi har madmodige børn med til at udvikle retterne, så vi håber, at børn i hele
landet er ligeså klar til at prøve nye smagsoplevelser”, siger Bente Svane Nielsen, der er projektchef for
GoCook.

Det er 12. år i træk, at landets skoler kan bestille smagekasser hos Coop, og de 150.000 danske skoleelever,
som skal arbejde med undervisningsmaterialet, skal både på opdagelse i bælgfrugternes farverige verden,
lære om kødets klimaaftryk, madspild og så skal de selv svinge pander og paletkniv, når kassens mange
råvarer skal tilberedes.

Kokken Gorm Wisweh er ambassadør for GoCook og har været foran kameraet i de mange film til årets
Smagekasse.

“En af de gode ting ved GoCook er, at der ikke er nogen løftede pegefingre. Der bliver ikke prædiket om
rigtigt og forkert. Vi giver børnene nogle indsigter og muligheder, og så kan de selv ta’ den derfra”, siger
Gorm Wisweh.

Her  kan I se nogle af de skoler, der deltager i Sønderborg:

Dybbøl-Skolen deltager med 11 klasser

Sønderskov-Skolen deltager med 9 klasser

Augustenborg Skole deltager med 7 klasser

Ulkebøl Skole deltager med 6 klasser

Gråsten Skole deltager med 4 klasser

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk