Godkendte sprøjtegifte fundet i drikkevandet

20. september 2018 REGIONALT

Når der bliver fundet rester af sprøjtegift i drikkevandet, lyder forklaringen ofte, at det er “fortidens synder” – altså sprøjtegifte der ikke længere bliver brugt i Danmark. Men en ny opgørelse fra Miljøministeriet viser, at også godkendte sprøjtegifte ender i vores drikkevand.

Ni af de stoffer, der er fundet i drikkevandet de seneste fem år, stammer fra sprøjtegifte, som bliver brugt den dag i dag. Det viser en gennemgang af opgørelsen, som Danmarks Naturfredningsforening har lavet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Al snak om fortidens synder er jo absurd, når man ser denne opgørelse. Regeringen bliver simpelthen nødt til at sætte ind nu, hvis vi skal sikre rent drikkevand”, siger foreningens præsident Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

Godkendelsessystemet har fejlet

Grænseværdien for sprøjtegift i drikkevand er sat meget lavt, fordi holdningen i EU er klar: Vi vil ikke have nogen form for giftrester i drikkevandet.

Det er også udgangspunktet, når Miljøstyrelsen godkender sprøjtegifte. Hvis de kan ende i grundvandet i for høje koncentrationer, må de ikke bruges. Alligevel findes godkendte sprøjtegifte i drikkevandet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“De mange og gentagne fund af godkendte sprøjtegifte i drikkevandet viser, at Miljøstyrelsens godkendelsesordning ikke altid virker”, siger Maria Reumert Gjerding.

Det skyldes blandt andet, at sprøjtegiftene ikke testes under danske forhold. Miljøstyrelsen godkender sprøjtegiftene blandt andet på baggrund af modelberegninger baseret på udenlandske jordtyper og klimaforhold.

Beskyt drikkevandet – forbyd sprøjtegift

“Situationen er uheldig, fordi myndighederne har godkendt sprøjtemidler på forkert grundlag, og fordi vi gerne vil have rent grundvand – også af hensyn til menneskers helbred”, siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin og forskningsleder ved Syddansk Universitet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Den eneste sikre måde at beskytte drikkevandet på er at forbyde sprøjtegift dér, hvor drikkevandet dannes og pumpes op. Men regeringen skal handle nu, så vi kan sikre rent drikkevand til vores børn og børnebørn”, siger Maria Reumert Gjerding.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
14. august 2022 112, Nordborg

Nordborg-branden: Nogle af de evakuerede er hjemme igen

14. august 2022 112

De evakuerede beboere på Storegade 22, 23, 35 og 37 i Nordborg fik søndag eftermiddag lov til vende hjem, ligesom Pottemagergade igen er åben, oplyser politiet. Afspærring opretholdes for Storegade 25-33 og 24-30 indtil politiets teknikere har undersøgt brandårsagen. ”Vi fra brandvæsnet forlod området i dag, søndag, omkring klokken 15”, siger indsatsleder Jan-Erik Rasmussen fra […]

Læs mere...