Gråsten: Ægteparret Aabenhus hædres med Aabenhus Plads

4. september 2018 Uncategorized

Af Tina Holm-Jensen
Informations- og projektmedarbejder i DATS

Tæt på Anna og Arne Aabenhus’ hjem i Gråsten opkaldes et grønt område nu efter ægteparret, der har haft en stor betydning for Gråsten og omegn.

Med Gråsten Slot som nabo og udsigt over Slotssøen er et grønt område med borde, bænke og toiletter blevet lavet. Sønderborg Kommune har besluttet at hædre Anna og Arne Aabenhus ved at opkalde området efter dem.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det skal hedde Aabenhus Plads og injdvielsen finder sted fredag den 13. september kl. 16.30.

Anna og Arne Aabenhus

Aabenhus Plads. Foto: DATS

I 1940 blev Anna og Arne Aabenhus gift i Thy og otte år efter flyttede de til Gråsten, hvor Arne Aabenhus blev ansat som skoleleder. 1948 blev også året, hvor DATS, Dansk Amatør Teater Samvirke, blev stiftet – Arne Aabenhus var sekretær og efterfølgende forretningsfører og Anna Aabenhus stod for alt det praktiske.

I de efterfølgende år blomstrede teatre op over alt både i Sønderjylland og Sydslesvig. Arne Aabenhus var igangsætter og instruktør, og Anna Aabenhus var både skuespiller, instruktør og den der lavede mad.

Både Sønderjysk Forsøgsscene, Det lille Teater i Flensborg samt Gråsten og Teglværkspillene er i dag aktive scener blandet andet takket være de to ihærdige teatermennesker. I 1966 stiftede de Forlaget DRAMA, hvor Arne Aabenhus efterfølgende blev direktør og Anna Aabenhus stod for trykning af manuskripterne.

Tak til Sønderborg Kommune

Vi, fra DATS, er meget glade for at Sønderborg Kommune, her i anledningen DATS’ 70 års jubilæum, vil hædre et ægtepar, som har gjort så meget for kulturen på begge sider af grænsen. Og på trods af at vi måtte sige farvel til Arne Aabenhus i 2008 og efterfølgende Anna Aabenhus i 2015, så mærkes frugten af deres store kulturelle arbejde stadig overalt.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk

Læs også...