Gråsten Plejecenter hjælper ledige i gang med drømmene

Arkivfoto
Arkivfoto
17. november 2015 Gråsten Skrevet af: Ole Kæhler

På Gråsten Plejecenter passes og plejes ældre medborgere – og der laves også et andet vigtigt stykke arbejde.

“Vi har ledige i forløb, hvor vi hjælper dem til at finde ud af, hvad det er, de vil arbejde med i fremtiden og når de tager herfra, så begynder de i job eller på uddannelse”, siger Dorthe L. D. Kristensen, der sammen med Marion J. Paysen bruger det halve af arbejdstiden på at være der for de ledige, der er i praktik.

“Faktisk ligger det helt naturligt for os, fordi vi kan hjælpe mennesker med komplekse problemstillinger og vi er i stand til at beskrive de problemer”, siger Marion J. Paysen og tilføjer, at det sidste ende også gavner rekrutteringen til SOSU-styrken i kommunen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jobcenter dækker lønudgiften til de to, så der ikke går ressourcer fra de ældre.

“Gråsten Plejecenter har været virksomhedscenter siden 2011 og det kører glimrende”, siger Dorthe L. D. Kristensen til SønderborgNYT. Når et menneske skal i et praktikforløb, så aftales det altid melem en af de to ansatte på Gråsten Plejecenter og den person, der skal møde i praktik og selvfølgelig Jobcenter.

“I samtalen prøver vi at danne os et billede af den person, vi sidder sammen med. Vi ser på hele mennesket og ikke blot på ledigheden. Måske er der misbrugsproblemer eller uro på hjemmefronten”, siger Marion J. Paysen til SønderborgNYT. Det er jo sådan, at når morgenen er gået med at skændes med kæresten, så er ens tanker jo dér. Og er der misbrugsproblemer, så fylder de jo hele tankesættet hos den ledige.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tager afsæt i helheden

“Selvfølgelig har misbrugere også en drøm om en fremtid med uddannelse og arbejde og derfor tager vi afsæt i IMG_4018drømmene og finder vejen til målet. Den kan sagtens inkludere Misbrugscentret og flere andre medspillere”, siger Marion J. Paysen. Der er kun muligt for misbrugere at komme i praktikforløb på plejecentret, hvis praktikanten er i behandling.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er ikke alle, der bare lige kan springe ud af køjen om morgenen og stille til fuldtids praktik i Gråsten.

“Men så spørger vi vedkommende, hvad tid det er passende at møde. Og er det klokken 9, så starter vi med det”, siger Marion J. Paysen. Og hvis der er dage, hvor praktikanten ikke kommer eller ringer, så triller en af de to kvinder hjem til vedkommende og ringer på.

“Når folk ikke møder, så bliver vi bekymrede og kører ud og kigger til dem”, siger de begge. Det er sådan, at man skal møde stabilt.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og gør man ikke det, så henter vi og det er der ikke mange, der er begejstrede for”, siger Dorthe L. D. Kristensen.

Begynd med at drømme

“Vi vil meget gerne høre om vores praktikanters drømme om fremtiden. Lytte til, hvad de forestiller sig, de gerne vil jobcenterarbejde med. Det er jo sådan, at det er skønnest at leve af det, som man brænder for”, siger Dorthe L. D. Kristensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når drømmen er fundet, så kigges der på, hvad der skal til for at opfylde den.

“Det kan være sprogskole, VUC og alt muligt andet og så tager vi fat i de medspillere”, siger Marion J. Paysen, som også tager med praktikanten til møder på Jobcenter og andre steder i kommunen.

De to plejehjemsansatte gør alt for at motivere, inspirere og få praktikanten til at tage ejerskab for sin egen fremtid.

“Og selv når praktikanten har sagt farvel til os og er i gang med f. eks. VUC, så kan de sagtens ringe til os, hvis de skal have et råd eller bare sige, at det går fint”, siger Marion J. Paysen. Hun og hendes kollega beholder også praktikanterne i forløb, indtil dagen inden, praktikanten skal møde et andet sted.