Gråsten Teglværk: Europæiske millioner til bæredygtig byggeblok

1. juni 2017 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Gråsten Teglværk A/S  har af to omgange fået EU-støtte til at udvikle og markedsføre en ny type isolerende mursten i genbrugsmateriale. Senest har virksomheden fået over 8 mio. kroner til at opføre et helt hus, der for alvor skal åbne døren til det internationale marked.

Forestil dig en klapsammenmad; kernen består af isolerende glasskum, brødet på begge sider er af mursten. Cirka sådan ser CleanTechBlock ud – et nyt produkt der ifølge den sønderjyske virksomhed Gråsten Tegl værk A/S er lige til at spise for den europæiske byggeindustri.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter først at have fået støtte til en markedsanalyse i 2015, der har kortlagt et enormt potentiale for den bæredygtige byggeblok, har virksomheden i 2017 igen fået tildelt europæiske millioner gennem EU-programmet SMV-Instrumentet – penge der skal bruges på et helt hus i det nyudviklede byggemateriale.

”Vi opfører huset her i Gråsten, som et vigtigt led i vores markedsføring, så indkøbere fra hele Europa kan besøge os og se vores CleanTechBlock i fuld funktion. Det er målet, at den nye byggeblok skal opnå en årlig omsætning på 700 mio. kr. i løbet af de første fem år på markedet og at vi skaber 30 nye arbejdspladser i direkte forlængelse af arbejdet med stenen”, siger projektleder Jacob  H. Bendtsen fra Gråsten Teglværk i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tyndere mur, mere isolering

Sammenligner man CleanTechBlock med traditionelt murværk af tegl, så er fordelene mange: den er lettere at fragte, og med CleanTechBlock kan man også få en tyndere mur med samme høje grad af isolering. Derfor kræver produktet mindre energi at producere, og da byggeblokken er baseret på genbrugsmaterialer, kræver den også færre naturressourcer end andre produkter på markedet.

”Vores nye produkt er lettere end klassiske mursten. Derfor bliver det muligt for os at fragte den længere, end det er tilfældet i øjeblikket, hvor vores primære markedet er i Danmark og landene omkring os. Og vores kunder ser en klar fordel i at købe en mursten, der både er billigere, mere miljøvenlig og isolerende”, forklarer han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vigtigt med gode råd

I 2015 fik Gråsten Teglværk A/S  EU-støtte til at lave en analyse af den nye byggebloks potentiale på det europæiske marked. Standarden for mursten er ikke fælles for hele Europa, og derfor var det vigtigt for virksomheden at få bekræftet, at CleanTechBlock vil kunne begå sig i lande som fx Østrig eller Tjekkiet, der hidtil ellers ikke har været en del af aftagerlandene for den sønderjyske virksomheds produkter.

Undervejs i ansøgningsprocessen har Gråsten Teglværk A/S  fået rådgivning fra Det Syddanske EU-Kontor:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Kontoret i Bruxelles har erfaring med at læse ansøgningerne og med at få dem sendt rigtigt af sted. Det har vi ikke som mindre virksomhed, så det har været en meget stor hjælp at trække på deres kompetencer i begge omgange”, siger Jacob H.  Bendtsen.

EU-konsulent Siri Bentzen har hjulpet Gråsten Teglværk i løbet af ansøgningsprocessen. Ifølge hende er Gråsten Teglværk A/S  et godt eksempel på, at små og mellemstore virksomheder bør afsøge mulighederne i de europæiske støtteprogrammer:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Mursten er jo på mange måder et traditionelt produkt som ofte produceres af virksomheder med lange historier bag sig. Gråsten Teglværk viser med CleanTechBlock, at innovationen også trives i mere traditionelle sektorer – og at tilskudsmulighederne ikke er forbeholdt virksomheder, som er bygget op omkring hightech produkter”.

Gråsten Tegværk A/S l har også fået støtte af Højteknologifonden og EUDP til arbejdet med CleanTechBlock, der også involverer samarbejde med Teknologisk Institut, Aalborg Universitet og Egernsund Tegl om udviklingen af produktet.

CleanTechBlock skal efter planen introduceres på markedet i 2019. Byggeriet af test-huset i Gråsten begynder i 2017.

20. maj 2024 Frivillige, Sønderborg

SINDs Folkekøkken har sat dato på åbningen

20. maj 2024 Frivillige

Torsdag den 30. maj åbnes døren til SINDs Folkekøkken i Frivillighedens Hus – og der bydes på en måltid mad til bare 20 kroner for voksne og ti kroner for børn. Det fortæller Claus og Knud fra styregruppen. Aftenens menu er: Flæskesteg med hvide hartofler og brun sovs. Hertil er der rødkål og bønner. ”Formålet […]

Læs mere...