Gråsten Teglværk skaber grøn vækst og lokale arbejdspladser

Foto: Pressefoto
Foto: Pressefoto
22. marts 2021 Erhverv Skrevet af: Redaktion

Genbrugsmaterialer og energibesparelser i den daglige boligdrift er nøgleord, når boligejere fremover efterspørger bæredygtigt byggeri og samtidig ønsker øget komfort, bedre indeklima og et lavt energiforbrug.

Gråsten Teglværk i Egernsund er en af de lokalevirksomheder, som gennem innovation og udvikling, er en del af den grønne industri som er med til at skabe grøn økonomisk vækst og lokale arbejdspladser.

”Vi har en klar ambition om, at vi skal være den førende leverandør af fremtidens mursten i hele Europa, hvor vi genanvender materialer til fremstilling af vores CleanTechBlock og vores mål er at starte en helt ny produktionslinje, som sikrer nye, grønne arbejdspladser i Sønderborg-området og skaber grøn vækst”, fortæller Jacob H. Bendtsen, DGNB-konsulent hos Gråsten Teglværk.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jacob H. Bendtsen har sammen med andre Sønderborg-virksomheder skabt det bæredygtige demonstrationshus i Egernsund, hvor alle byggematerialer er valgt ud fra et lavt energi- og ressourceforbrug under fremstillings- og byggeprocessen og et lavt og CO2-venligt energiforbrug i den daglige drift, hvor samtlige materialer er valgt med henblik på minimal vedligeholdelse og udskiftning.

I Matzen Tegl-Huset med et beboelsesareal på 180 m2 og 212 m2 ydervæg spares der omkring 35 procent CO2-udledning ved at vælge CleanTechBlock fremfor en traditionel mursten og isolering – og samtidig bruges der kun halvt så meget ler i fremstillingsprocessen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vores CleanTechBlock er patenteret og glasset kommer fra genbrugspladser, som sender det rene glas til glasværker, og herefter kan Gråsten Teglværk aftage resterne, og det hele bliver knust til pulver og senere varmet op til 800 grader under vakuum, hvor almindeligt glasuld skal varmes op til 1600 grader, så her er der en stor energibesparelse i fremstillingsprocessen og dermed en stor reduktion i CO2-udledningen”, siger Jacob H. Bendtsen.

”En CleanTechBlock er ca. 10% billigere end traditionelle mursten og isoleringsmaterialer, og så er det meget nemmere at håndtere i byggeprocessen, da der ikke skal mørtel imellem, men blot en fliseklæb, så når blokkene er limet sammen, står der en færdig vand- og varmetæt ydermur som holder i mindst 100 år”, lyder det fra Jacob H. Bendtsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

DGNB platin-certificeringen er beviset på, at Matzen Tegl-Huset er et af de mest bæredygtige byggerier i verden og netop holdbarheden er grundtanken i hele DGNB-certificeringen. I demonstrationshuset har Jacob Bendtsen indvendigt valgt rå murstensvægge af genbrugssten, som giver høj score på bæredygtighed, og de skal ikke males, da maling kan indeholde sundhedsskadelige stoffer.

Alle materialer i demonstrationshuset, fra konstruktion over materialevalg til opvarmning, ventilation og belysning, er certificeret. Blandt andet er træet dansk fyrretræ og birketræ, og en installation i brusekabinen genbruger 80 procent af vandet, ligesom der for at undgå støv/rengøring ikke er nogen nedhængte lamper i huset.

Artiklen fortsætter under annoncen

Denne artikel er bragt i samarbejde med Sønderborgs ProjectZero.

25. april 2024 112, Sønderborg

Brand i grillbaren Hos Jesper

25. april 2024 112

Onsdag aften ved 23-tiden var der brand i grillbaren Hos Jesper tæt ved Rutebilstationen. “Der var nogle unge gutter, som havde ringet til mig og sagt, at det røg fra grillbaren, så jeg skyndte mig herhen”, siger Jesper Sørensen til SønderborgNYT. Da han åbnede døren væltede røgen ud og han skyndte sig at lukke igen […]

Læs mere...