Livet i naturen i Sønderborg Bugt har – som i store dele af de sønderjyske fjorde og den øvrige region – i de senere år været under pres af iltsvind, og som har medført et kollaps af blandt andet torskebestanden. Greenpace-målingerne bekræfter, hvad Miljøstyrelsens seneste tal viser: At der allerede nu er et meget kraftigt iltsvind i Sønderborg Bugt.
Sammen med dykkere og Bo Mammen Kruse, biolog og projektleder for Als Stenrev, sejlede Greenpeace ud for at undersøge vandets tilstand med måleudstyr og undervandskameraer.
Iltmållingen viste tal flere steder tal på omkring 0,01 mg/l i Sønderborg Bugt – der er tale om kraftigt iltsvind, når koncententrationen af ilt er under 2 mg/l. Dermed er der et stort set iltfrit miljø, hvor selv snegle og muslinger ikke vil kunne overleve. Det er især bemærkelsesværdigt set i lyset af, at vi stadig er tidligt på sæsonen for iltsvind. Målingen viste også et højt klorofylindhold, hvilket er ensbetydende med kraftig algevækst.
“Både billederne og vores målinger af algeopblomstring i Sønderborg Bugt bekræfter, at vi går endnu rædselsfuld iltsvindssæson i møde. Selv Als Stenrev, som burde vrimle med liv, er smurt ind i fedtemøg, næsten uden noget fiskeliv at spore. Og i store dele af bugten er miljøet så tømt for ilt, at selv orme og muslinger bliver kvalt. Det kan man ikke se på uden at blive ked af det”, siger Christian Fromberg, kampagneleder for landbrug, natur og skov og fortsætter:
“Selv efter det værste iltsvind i 20 år, fortsætter regeringen med symbolske tiltag, der ikke redder vores hav. Med den grønne trepart lægger regeringen op til endnu en punkteret redningskrans til vores vandmiljø. For regeringen fortsætter med at satse på frivillige aftaler med landbruget, som al erfaring viser, er dømt til at slå fejl”.
Med på ekspeditionen var blandt andre projektleder for Als Stenrev Bo Mammen Kruse, der dykkede med og fremviste Als Stenrev. Als Stenrev blev lavet for at genoprette naturen og skabe levesteder for fiskelivet i bugten.
“Vi ser lige nu på et kollaps i vandet i Sønderborg Bugt, som gør mig virkelig trist, og jeg tvivler på, at jeg kan komme til at pille torsk igen herfra bugten i min levetid. Det vil tage meget lang tid at få vandet i balance igen. Jeg blev overrasket over, at se de store mængder fedtemøg, der lå på stenrevene, som skal give liv til bugten. Der skal mere politisk handling til for at få landbrugets kvælstof ned, og det må især ske ved at tage mere lavbundsjord ud”, siger Bo Mammen Kruse i en pressemeddelelse.
Vandmiljøet i Als Fjord er truet af iltsvind, men kvælstofforureningen ses i mange af landets fjorde, indre farvande og søer. Kun fem ud af vores 109 havområder er i dag i såkaldt god økologisk tilstand. Sønderjylland har en stor koncentration af svinebedrifter, der medvirker til problemet, og på landsplan står landbruget for hele 90 procent af den menneskeskabte forurening med kvælstof.
Ved Fynshav – i det sydfynske øhav mellem Als og Ærø – sejler skipper Morten Kristiansen med sin kutter M/S Nana lystfiskere ud på bølgerne. Han har i omkring 30 år levet af at sejle turister ud på tur, men de seneste år er vilkårene blevet sværere, efter at mængden af fisk er faldet drastisk.
“Når jeg er ude og sejle, ser jeg fedtemøg og iltsvindet er blevet værre de senere år. Jeg tænker: hvad er der galt med vandet, og hvorfor vil fiskene ikke bo her? Jeg kan se, at der er langt færre fisk at fange, så det betyder også færre gæster ombord. Situationen har godt og vel halveret forretningen inden for de sidste tre-fire år”, siger Morten Kristiansen.