Halmfyret på Nordals skal varme tusindvis af boliger

12. november 2020 Erhverv

Snart går ilden ud i de gasfyrede varmeværker på Nordals. Det nye halmfyrede varmeværk, der blev taget i brug i maj, kører så godt, at de første fire kan lukke og slukke inden for den kommende måned.

Det halmfyrede varmeværk har en forbrændingsteknologi, som ikke bare gør varmen billigere, men også skærer 350.000 ton af CO2-udledningen. Dermed er man kommet nærmere målsætningen om, at forbrugerne i regionen skal erstatte individuel opvarmning baseret på fossile brændsler med ikke-fossil opvarmning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det skriver Linka Energy i en pressemeddelelse.

“Vi har leveret varme fra halm kontinuerligt siden maj. Det er et klart tegn på, at det nye varmeværk er taget godt i brug”, fortæller Jens Nansen Poulsen, projektleder hos Sønderborg Forsyning.

Det nye varmeværk har et minimalt driftsbehov, fordi det er fuldautomatisk lige fra indføjningen af halm til udtag af aske. Det kan køre op til 72 timer uden medarbejdere til stede, så han og de øvrige medarbejdere i stedet kan styre det fra varmeselskabets driftscentral eller hjemmefra.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udnytter spild

Halmværket er leveret i totalentreprise af danske Linka Energy, som har specialiseret sig i at udnytte lokale ressourcer i fremtidssikrede energiløsninger. Halmen, som giver varme til tusindvis af boliger, bliver nu til gødning efter afbrændingen.

Selvom Danfoss’ center for udvikling af varmeforsyning ikke er bygget endnu, har det betydet meget for opførslen af det nye halmfyrede varmeværk. Dets besøgende skal kunne gå direkte gennem en tunnel over i varmeværket.

Artiklen fortsætter under annoncen

Linka Energy har udviklet flere af de unikke systemer, som gør værket til en god investering og ser det som et eksempel på fremtidens energiteknik.

“Vi har bygget 15 af den her type halmfyrede varmeværker før, så det er bygget på vores tekniske knowhow og internationale erfaring. Alting er faldet i hak. På trods af Corona og den vådeste vinter i mands minde er vi gået fri af forsinkelser takket være det gode samarbejde. Det skyldes ikke mindst det gode samarbejde med bygherren”, fortæller Jan Dahl Madsen, projektleder hos Linka Energy.

Artiklen fortsætter under annoncen

Også i de kommende år vil Linka Energy være energipartner på projektet for at sikre en succesfuld indkøring og bidrage til den ambitiøse ProjectZero-strategi om at reducere områdets CO2-udledning til nul i 2029.

Varmeværkets kedel er på 10 MW, som svarer til hele den kapacitet, Sønderborg Varme har brug for til at forsyne Nordborg og Havnbjerg. Når vi igen oplever meget kolde vintre, har forsyningsselskabet sikret sig retten til at købe overskudsvarme fra Danfoss’ egen gaskedel.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
25. september 2021 Kultur, Gråsten

Fint med besøgende til Høstmarkedet i Den Kongelige Køkkenhave

25. september 2021 Kultur

Både fredag og lørdag var der Høstmarked i Den Kongelige Køkkenhave i Gråsten – og lørdag gik der en del gæster rundt og nød både haven og solen. “Der har været pænt med gæster i dag, lørdag, mens det var mere sløjt fredag”, siger Kaj Nielsen fra Gråsten Æblefestivals styregruppe. Æblefestivallen har aflyst årets festival […]

Læs mere...