Heftig byrådsdebat om kasernens fremtid

7. december 2016 Politik
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

 

I Økonomiudvalget var der ikke flertal for at forlænge aftalen med Udlændingestyrelsen frem til senest 30. september og med en indbygget mekanisme om, at aftalen opsiges med en måneds varsel, hvis der viser sig, at Christiansborg-politikerne vil have en politiskole i Sønderborg og derfor havde Socialdemokratiet bedt om at få sagen i Byrådet.

Peter Hansen.

Peter Hansen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Venstre stemmer nej. Vi skal holde vores aftale om, at asylcentret kører indtil nytår”, sagde Peter Hansen fra Venstre på onsdagens byrådsmøde.

“Der er en politiskole, der spøger i kulissen og vi sender et forkert signal ved at forlænge med Udlændingestyrelsen”, siger han. Han nævnte videre, at det er gået glimrende med at have syrerne boende i kasernen.

“Nu kommer der flygtninge fra Afrika og den første politisag er desværre dukket op”, siger Peter Hansen.

Borgmester Erik Lauritzen erkender, der har været problemer med udlændinge-grupperinger i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men det er ikke asylansøgerne, der er problemet”, svarer borgmesteren. Derimod er det indvandrere og flygtninge fra andre områder i Sønderborg. Dog har der været nogle småepisoder med enkelte asylansøgere.

“Antallet af syrere, der har været igennem kasernen er meget stort, så ville alt andet også være underligt”, sagde Erik Lauritzen.

Afsæt i hadske Facebook-ytringer

“Luk kasernen for *de sorte*. Smid svinene ud og så videre, står der på flere Facebook-sider. Men sådan tænker vi slet ikke i Slesvigsk Parti og vi er bevidste om vores ansvar og stemmer ja til at forlænge aftalen med Udlændingestyrelsen”, sagde Stephan Kleinschmidt. Det giver lys i vinduerne og liv bag murene i bygningerne, mens byrådet finder ud af, hvad man skal bruge kasernen til.

Artiklen fortsætter under annoncen

Erik Lorenzen fra Fælleslisten gjorde det klart, at Fælleslisten stemmer imod.

“Vi hjalp, da der var behov for det – og nu er den aftale udløbet. Så beder man om en ny tidsgrænse – og den skal vel forlænges endnu en gang”, sagde Erik Lorenzen og fortsatte:

“Vi købte kasernen, fordi vi selv ville bestemme, hvad den skulle bruges til, så lad os få gang i den proces i stedet for bare at forlænge asylcenteraftalen”, sagde Erik Lorenzen.

Sund fornuft

Jesper Smaling fra Socialdemokratiet vil gerne være med til at sikre lys i kasernevinduerne, sikre arbejdspladser og indtægter.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Derfor er det sund fornuft at forlænge aftalen. Kommer politiskolen, så lukker sylcentret med en måneds varsel – og kommer den ikke, så lukker centret med udgangen af september”, sagde han.

Enig med Venstre og Fælleslisten

Socialdemokraten Helge Larsen rejste sig og erklærede, han er enig med Peter Hansen og Erik Lorenzen i, at man skal holde det, som man lover.

“Men giver det rigtig god mening at ændre aftalen, så kan man godt skifte mening”, sagde Helge Larsen.

“Vi går efter at få en politiskole og når den sag er afgjort, så er det sådan, at enten skal asylcentret lukke og politieleverne ind – eller også skal vi i gang med den proces, der skal føre os frem til, hvad vi vil med kasernen. Så har vi ni måneder til den og der kommer penge ind imens”, sagde Helge Larsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

DF er stadig imod asylcenter

“I Dansk Folkeparti har vi ikke skiftet mening. Vi synes stadig ikke, der skal være asylcenter på kasernen og vi stemmer også imod at forlænge aftalen”, sagde Stefan Lydal. Han er blandt andet bekymret for, at det ikke fremover alene vil være syrere, der skal huses i den tidligere sergentskole.

“Og kommer der forskellige grupperinger indenfor, så kan det give samme ballade, som der er set andre steder”, sagde han.

“Og så undrer Konservative mig. I 2014 var Ole Wandahl Stenshøj på banen og sige, at for ham var tryghed vigtigere end penge. Sådan har han det vist ikke længere. Nu er penge vigtigere end tryghed”, sagde Stefan Lydal.

Socialdemokratisk rollemodel

Ole W. Stenshøj tog afsæt i en tidligere socialdemokratisk toppolitikers ord, da han forklarede sit meningsskift.

“Skuespilleren Helle Virkner var gift med en meget klog politiker, der sagde, at man har et standpunkt, indtil man tager et nyt. Og så enkelt er det”, sagde han.

Enhedslistens Anders Brandt er soleklar i sit synspunkt.

“Enhedslisten stemmer for, at vi skal hjælpe og vi er så heldige, at der både er penge og arbejdspladser i det”, sagde han.

“Og så skal vi jo huske, at vi gerne vil kendes på at være internationale her i kommunen. Vi vil gerne have udenlandske studerende og udenlandske medarbejdere i virksomhederne”, sagde Anders Brandt.

Jesper Kock fra Socialdemokratiet bakkede i 2014 op om købet af kasernen.

“Så kunne vi selv bestemme, hvad vi skal med den – og forlæng bare aftalen. Vi har j ikke travlt. Vi venter jo på at Christiansborgpolitikerne placerer politiskolen”, sagde han.

Vandrørene snakker

Det er nogle meget specielle vandrør, der er på Christiansborg. De taler nemlig til Dansk Folkepartis Jan Rytkjær Callesen:

Jan Rytkjær Callesen.

Jan Rytkjær Callesen.

“Jeg hører på vandrørene på Christiansborg, at der snart tages beslutning om, hvilken nuværende bygning, der skal være ramme om politiskolen”, sagde Jan Rytkjær Callesen. I Folketinget vil hverken Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti være med til at sætte penge af til en splinterny politiskole, så regeringer er tvunget til at finde en eksisterende bygning.

“Og hvis byrådet siger ja til at beholde asylcentret, så sendes der et meget klart signal til Christianborg”, sagde han.

Netop på grund af Christianborg

Erik Lauritzen reagerede på Jan Rytkjær Callesens ord.

“Når vi ikke er begyndt at snakke om, hvad vi kan bruge vores kaserne til, så er det for ikke at sende et signal om, at vi har nogle planer. Bordet fanger nemlig. Og når vi inddrager borgerne i arbejdet med at finde gode ideer, så kan vi ikke springe fra”, siger borgmesteren og løfter dermed sløret for, at det ikke er glemsomhed eller sløvhed, der er forklaringen på, at ingen ved, hvad Sønderborg vil med kasernen.

“Vi regner med, at der tages endelig stilling til politiskolen tæt på jul. Og når den beslutning er taget, så skal vi enten have politiskole i bygningerne eller sætte gang i processen til kasernens fremtid”, sagde Erik Lauritzen, der havde flertallet med sig gennem hele debatten.

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 58)

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 66)

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
8. februar 2023 Politik, Sønderborg

Borgerne kan stadig tippe kommunen om ulovligheder via Whistleblowerordningen

8. februar 2023 Politik

På Økonomiudvalgsmødet onsdag var der enighed om, at Whistleblowerordningen skal fortsætte som hidtil og det var der bred enighed om, siger borgmester Erik Lauritzen umiddelbart efter mødet. Whistleblowerordningen for medarbejdere og leverandører er lovpligtig, men Byrådet har tidligere besluttet, at borgere også skal have adgang til at bruge ordningen. Fra borgerne kom der 26 henvendelser, […]

Læs mere...