Historisk Samfund forbereder 100 året for genforeningen

14. maj 2015 Kultur

Selv om historien er det væsentligste for Historisk Samfund for Sønderjylland, er der også fokus på fremtiden, og derfor er den store historiefortællings forening allerede nu godt i gang med at planlægge markeringen af 100-året for Sønderjyllands genforening med det øvrige Danmark.grænse

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi vil involvere os i en række aktiviteter, som i første række tager sigte mod at formidle Genforeningens historie ud fra den forskning, der er foretaget”, siger formanden, forskningsleder Hans Schultz Hansen, Rigsarkivet i Aabenraa.

Han og to andre medlemmer af styrelsen for Historisk Samfund for Sønderjylland, overinspektør Carsten Porskrog Rasmussen, Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot, og lederen af Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek i Flensborg, Mogens Rostgaard Nissen, har udarbejdet et omfattende “genforeningskatalog”, som styrelsen netop har godkendt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Viderefører en successlot2

Èn af landsdelens mest populære historiske hjemmesider, Den Store Krig, er tænkt videreført med tre års dagsbegivenheder om optakt til Genforeningen i 2020, og det sker i tæt samarbejde med Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot.

Dag-for-dag historier vil byde på billeder, film, lyd, arrangementskalender, bognyt osv. samt spørgsmål/svar.

Markerer 100 året for folkemødetimages (2)

Det første egentlige arrangement er der også allerede sat tid og sted på: Lørdag eftermiddag den 17. november 2018 på Folkehjem i Aabenraa. Her markeres 100-årsdagen for det store folkemøde, hvor den danske Vælgerforening krævede grænsespørgsmålet løst gennem en folkeafstemning, og hvor H.P. Hanssen kunne fortælle de mange fremmødte, at genforeningen med Danmark var i sigte. Historisk Samfund vil opfordre flere nationale foreninger om at medvirke som indbyder.

Artiklen fortsætter under annoncen

I både foråret og efteråret 2019 holdes en foredragsrække forskellige steder i landsdelen.

Engagerer de unge

I ugen op til mandag den 10. februar 2020 vil Historisk Samfund foreslå gade-aktiviteter i de sønderjyske købstæder med deltagelse af danske og tyske gymnasier, begyndende med opbygning af “afstemningsmiljø” med plankeværk,

Valgplakat fra de tyskesindede, der samlede flest stemmer i byerne.

Valgplakat fra de tysksindede, der havde flertallet i byerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 1920 brugte man også valgplakater - og her er det en fra de danskesindede.

I 1920 brugte man også valgplakater – og her er det en fra de dansksindede, som sikrede flertallet med stemmer fra befolkningen udenfor byerne.

plakater, løbesedler og flag og kulminerende om eftermiddagen torsdag den 10. februar med “sangerkrig” og lignende optrin.

Tilsvarende foregår i Flensborg op til lørdag den 14. marts, som er 100-året for afstemningen i Mellemslesvig, og derfor er afstemningsfesten i Flensborg den 14. marts.

På afstemningsdagen mandag den 10. februar holdes nord for grænsen afstemningsfester i Haderslev/Christiansfeld, Aabenraa, Sønderborg/Broager og Tønder i samarbejde med de sædvanlige lokale arrangører af afstemningsfesterne.

Men hermed er det slet ikke slut.

Markerer kongens ridt

Tirsdag den 5. maj markeres dagen for den danske overtagelse af militær og administration i 1. afstemningszone (Sønderjylland), og Historisk Samfund for Sønderjylland vil også involvere sig i markeringen fredag den 10. juli af kong Christian den Tiendes ridt over Kongeågrænsen ved Frederikshøj og en stor afstemningsfest lørdag den 11. juli i Dybbøl Skanser.images (4)

“I juli 2020 vil vi desuden udgive en antologi om Genforeningens historie samt en e-bog med billeder, film, lyd og korte tekster om Genforeningen”, siger Hans Schultz Hansen.

Se mere om Historisk Samfund for Sønderjylland på www.hssdj.dk

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
9. maj 2021 GF2020, Kultur, Sønderborg

Genforenings depeche kommer til Nordborg og Sønderborg

9. maj 2021 GF2020

Søndag formiddag blev en depeche sendt afsted fra Aabenraa og den næste måned, skal depechen rundt til forskellige byer i hånden på løbere fra 25 sønderjyske foreninger og løbeklubber. Tirsdag eftermiddag kommer depechen til Nordborg og fredag eftermiddag kommer den til Sønderborg og arrangementet er en del af fejringen af Genforeningen og det er DGI […]

Læs mere...