Historisk Samfunds årbog nummer 100 er en kavalkade af billeder og fortællinger fra 1864

8. december 2022 Kultur

Frederik Visbys billeder fra krigen i 1864 er titlen på en helt ny bog, som er udgivet af Sønderborg Slot og Historisk Samfund for Als & Sundeved – og det er Erik Housted, der har skrevet 16 små fortællinger, der tager afsæt i 16 akvarelbilleder, som er malet af Frederik Visby.

“Jeg blev ringet op af en god bekendt, som fortalte mig, at der stod 16 akvareller med 1864-motiver her fra egnen og jeg fik også fotos af dem”, sagde forfatter Erik Housted til bogudgivelsen, som fandt sted onsdag på Sønderborg Slot. Han fortæller videre, at akvarellerne i 2020 blev foræret til Sønderborg Slot, hvor de har været udstillet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og jeg tilbød at skrive endnu en årbog for Historisk Samfund for Als & Sundeved og den handler om de 16 akvareller”.

En forening med adskillige år på bagen

Foreningen til bevarelse af Oldtidssager og Oldtidsminder blev dannet i 1908 – og det var en upolitisk forening.

I 1907 var den tyske marinestation taget i brug og befolkningstallet i Sønderborg var vokset betydeligt. Flertallet i Sønderborg var tysk, men både danskere og tyskere var enige om, det var vigtigt at bevare oldtidsminderne. Efter genforeningen skiftede foreningen navn til Historisk Samfund for Als & Sundeved.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Bogen, som er foreningens årbog nummer 100, kan mest af alt kaldes en kavalkade fra 1864 i ord og billeder – og det er ikke de mest voldsomme krigsmalerier, der er i med, men alligevel afspejler de krigens gru. Der er et maleri, hvor der vaskes blod af de bårer, som man bærer sårede soldater på og også et hvor der ligger døde soldater på række på gulvet i Sct. Marie Kirke”, sagde Carsten Porskrog fra Sønderborg Slot.

Du kan SE BILLEDER HER.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
28. januar 2023 Kultur, Sønderborg

SMUK havde Dorthe Gerlach med til Nytårskoncerten

28. januar 2023 Kultur

Fredag aften spillede Slesvigsk Musikkorps Nytårskoncert i Alsion og inden musikken begyndte, så var J. P. Rasmussen fra Hjemmeværnet på scenen og byde velkommen. Det skyldes, at Hærhjemmeværnet og Lions Sønderborg og Alssund er sammen om at arrangere koncerten. “SMUKs Nytårskoncerter kom til Sønderborg i 2003 og det skyldes en meget fremsynet chef på Sønderborg […]

Læs mere...