Hjælp at hente hvis landsbyer vil undersøge fælles varmeforsyning

2. december 2022 Samfund

Sønderborg Kommune kunne i forbindelse med den reviderede varmeplan i sidste uge melde ud, hvor der er fjernvarme på vej, og hvor der skal undersøges, om der kan komme fjernvarme. De områder, hvor fjernvarmen ikke når ud, er der mulighed for fælles varmeanlæg.

Byrådet har denne uge godkendt den reviderede Varmeplan. Det betyder, at borgere nu kan se, hvor der er fjernvarme på vej, eller hvor der er potentiale for fjernvarme.

Det skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men hvad gør man, hvis man bor i mindre byer, hvor der ikke kommer fjernvarme? Her kan løsningen være fællesvarme, hvor borgerne i byen går sammen om en lokal varmeløsning. Nogle områder kan ifølge lovgivningen om fjernvarme nemlig ikke blive tilsluttet fjernvarmen, hvis beregningerne viser, at udvidelsen til området vil blive for dyr for de eksisterende fjernvarmekunder.

I den netop reviderede Varmeplan er alle de områder, hvor der er forventning om positiv samfundsøkonomi, taget med som fjernvarmeområder.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi har med den reviderede Varmeplan udlagt de områder, som kan få grøn fjernvarme. Borgerne i de områder, der ikke kan tilsluttes fjernvarmen, har stadig mulighed for at finde en grøn, langtidsholdbar løsning til at erstatte naturgassen eller oliefyret, hvis de går sammen med naboerne om en fælles varmeløsning, som der for eksempel arbejdes med i Avnbøl-Ullerup, så landsbyen kan få en fælles, langsigtet løsning”, siger Asger Romme Andersen, der er formand for Natur-, Klima- og Miljøudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Borgere i landdistrikterne kan henvende sig til ProjectZero på telefon 3168 3090 og få at vide, hvordan man kan tage de indledende skridt til at gå sammen om en fælles varmeløsning.

Sønderborg Kommune forventer i det nye år at kunne præsentere en tjekliste – eller model om man vil – som borgerne kan bruge, hvis de vil vurdere, om en lokal varmeløsning er en realistisk mulighed.

Lokale varmeløsninger kræver først og fremmest initiativ og opbakning i lokalsamfundene.

”Vi vil gerne hjælpe områderne uden for fjernvarmeområderne i gang med fælles varmeløsninger, hvis de selv vil tage handsken op. Man skal sikre, at der er interesse for et fælles projekt. Vi ved, at det er en stor opgave at finde ud af, hvordan man kan lave en fælles varmeløsning, men man kan få hjælp til at komme videre”, siger Daniel Staugaard, der er næstformand i Natur-, Klima- og Miljøudvalget.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
28. januar 2023 Kultur, Sønderborg

SMUK havde Dorthe Gerlach med til Nytårskoncerten

28. januar 2023 Kultur

Fredag aften spillede Slesvigsk Musikkorps Nytårskoncert i Alsion og inden musikken begyndte, så var J. P. Rasmussen fra Hjemmeværnet på scenen og byde velkommen. Det skyldes, at Hærhjemmeværnet og Lions Sønderborg og Alssund er sammen om at arrangere koncerten. “SMUKs Nytårskoncerter kom til Sønderborg i 2003 og det skyldes en meget fremsynet chef på Sønderborg […]

Læs mere...