Hjertestop: Ring 112 og Dansk Folkehjælp stiller med førstehjælpere

28. juni 2017 112

Der bliver endnu kortere til den akutte hjælp, når Region Syddanmark og Dansk Folkehjælp nu begynder på et nyt samarbejde, der skal få syddanskere til at melde sig som førstehjælpere. De nye førstehjælpere kan aktiveres af regionens vagtcentral allerede i løbet af efteråret 2017.

Tiden har en kæmpe betydning, når man falder om med hjertestop. De første minutter er ofte altafgørende, hvis man skal undgå alvorlige mén eller redde liv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor har Region Syddanmark indgået en aftale, der kan give regionen cirka 1.600 førstehjælpere.

Førstehjælperne er hurtigere fremme

Region Syddanmarks regionsråd har 26. juni godkendt en aftale med Dansk Folkehjælp, der over de kommende knap to år skal uddanne frivillige fra hele regionen i førstehjælp. Idéen er, at de frivillige bagefter skal opfordres til melde sig som førstehjælpere under Dansk Folkehjælp.

Udvalgsformand for præhospitaludvalget, Thyge Nielsen, kan se god mening i det nye samarbejde:

“Jeg tror ikke, der findes nogen, der vil kunne opbygge et beredskab, der rent tidsmæssigt ville kunne hamle op med førstehjælpernes udrykningstid. De er tæt på og kan holde patientens hjerte i gang, indtil den professionelle hjælp kommer”, siger han i en pressemeddelelse.

Førstehjælperne rykker ud

Førstehjælperne rykker ud til følgende scenarier:

  • Patienter med hjertestop, hvor genoplivning er relevant
  • Bevidstløse patienter hvor den sundhedsfaglige visitator er i alvorlig tvivl om, der er vejrtrækning, om der er fremmedlegemer i luftvejen eller i tilfælde af svært påvirket vejrtrækning
  • Allergisk chok (anafylaksi)
  • Hævelse i luftvejen med svært påvirket vejrtrækning (udløst af allergi, insektstik mm)

Dansk Folkehjælp forventer, at omkring 1.600 nye førstehjælpere vil melde sig til tjenesten.

DF-kandidat

Sønderborg har alt for mange responstider, hvor det tager 15 min. eller mere at nå frem til patienten. Tallet er højere end sidste kvartal, fordi der er flyttet en ambulance fra Sønderborg.

Det er på ingen måder tilfredsstillende og selvom responstiderne kan forbedres med akuthjælperordningen, så bør der kikkes på at sikre et hurtigere beredskab i Sønderborg, skriver regionsrådskandidat Carsten Sørensen fra Dansk Folkeparti på Politik i Sønderborg.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
14. april 2021 Augustenborg, Samfund

Friskolebørn samler hver mandag skrald i Nørreskoven

14. april 2021 Augustenborg

Det er nærmest blevet tradition, at Midtimellem – 3.-4. klasse – hver mandag går en fast rute ind i Nørreskoven og hjem igen. En rute, de på Midtals Friskole kalder “Jorden rundt”. ”Børnene damper af og fortæller om stort og småt fra deres weekend eller ferie”, fortæller lærer Katja Ladefoged i en pressemeddelelse. Det er […]

Læs mere...