Hør om Big Bang og det usynlige univers

3. oktober 2021 Samfund
Foto; Aarhus Universitet
Foto; Aarhus Universitet

Mørkt stof og mørk energi udgør 95 procent af universet, men vi ved faktisk ikke hvad det er. Uden det mørke stof ville vi, og livet, imidlertid ikke eksistere. På biblioteket MultiKulturhuset kan du tirsdag klokken 19 høre om den nyeste forskning i kosmologi, og det løfter sløret for hvad det usynlige univers egentligt består af?

Arrangementet er en livestreaming af et offentligt foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Aftenens foredragsholder er Steen Hannestad professor i astronomi, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi ved at universet begyndte i et Big Bang. Vi ved at det udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er at vores univers er fyldt med mørk energi, skriver biblioteket i en pressemeddelelse.

Vi ved også at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof – en eksotisk type stof der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften.

Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer heller ikke blevet dannet og vi og livet, ville ikke eksistere.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
24. oktober 2021 KV21, Sønderborg

Venstre-kandidat skadet i valgkampen

24. oktober 2021 KV21

Lørdag var byrådskandidater og andre medlemmer af de politiske partier og lister ude og hænge valgplakater op. Sådan var det også for Venstre-manden Mads Hagen. “Ud for det Blå Gymnasium faldt jeg, da jeg kravlede ned fra stigen. Jeg troede, jeg var nede, da jeg manglede det sidste trin og det gjorde, at jeg faldt”, […]

Læs mere...