Hør om Big Bang og det usynlige univers

3. oktober 2021 Samfund
Foto; Aarhus Universitet
Foto; Aarhus Universitet

Mørkt stof og mørk energi udgør 95 procent af universet, men vi ved faktisk ikke hvad det er. Uden det mørke stof ville vi, og livet, imidlertid ikke eksistere. På biblioteket MultiKulturhuset kan du tirsdag klokken 19 høre om den nyeste forskning i kosmologi, og det løfter sløret for hvad det usynlige univers egentligt består af?

Arrangementet er en livestreaming af et offentligt foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Aftenens foredragsholder er Steen Hannestad professor i astronomi, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi ved at universet begyndte i et Big Bang. Vi ved at det udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er at vores univers er fyldt med mørk energi, skriver biblioteket i en pressemeddelelse.

Vi ved også at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof – en eksotisk type stof der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften.

Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer heller ikke blevet dannet og vi og livet, ville ikke eksistere.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
7. december 2022 112, Nordborg

Brand i garage kunne brede sig til gårdlænge

7. december 2022 112

Først på aftenen kørte Augustenborg og Egens frivillige brandværn til en gård ved Guderup. “Der var ild i en garage, der er bygget sammen med en gårdlænge”, siger indsatsleder Henrik Jacobsen fra Sønderborg Brand og Redning. De to frivillige brandværn fik hjælp fra stigevognen fra Sønderborg. “Branden blev slukket, inden den bredte sig”.

Læs mere...