home: En del boligejere kender ikke potentialet i at energiforbedre deres bolig

10. august 2021 Samfund
Pressefoto, Home, Århus ©2020 Palle Peter Skov
Pressefoto, Home, Århus ©2020 Palle Peter Skov

Boligejere kan spare mange penge på et godt isoleret hjem, og særligt boligejere med et oliefyr kan høste den store gevinst ved at energirenovere deres hus og dermed få et bedre energimærke.

Den største gevinst høstes, hvis fyringsolie er opvarmningsformen, men selv med fjernvarme, er der en forskel i den årlige varmeudgift på 28.000 kroner fra bedste til dårligste energimærke for et gennemsnitshus.

”Det må siges, at være en ganske voldsom forskel – også set i lyset af det stadig særdeles lave renteniveau”, siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig, der står bag analysen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Analysen viser, at ved fjernvarme, som luner langt de fleste af landets husstande, spænder regningen fra små 3.000 kroner ved energimærke A2020 op til i omegnen af godt 30.000 kroner ved et energimærke G. Det er en forskel på cirka 28.000 kroner fra bedste energimærke til dårligste. For naturgas øges forskellen til lidt mere end 30.000 kroner.

Familier med fjernvarme kan nemt overse potentialet i at energiforbedre deres bolig. Det vurderer home med afsæt i en analyse af de gennemsnitlige årlige udgifter til varme og varmt vand for et parcelhus på 140 kvadratmeter på tværs af energimærke og opvarmningsform.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ifølge ejendomsmæglerkæden home kan det forhold, at mange familier har adgang til relativ billig fjernvarme være med til at fjerne fokus fra at sænke boligens varmeforbrug.

”Der er nok også en del boligejere, der ikke er helt klar over potentialet i at forbedre deres bolig”, siger boligmarkedsanalytiker i home, Henrik Hauthorn Jensen.

Som SønderborgNYT kunne skrive i går, mandag, åbner bygningspuljen igen til efteråret og her vil der i højere grad være fokus på at få boligejere til at skifte til varmepumper og prioritere energieffektivisering i de boliger, der har et dårligt energimærke.

Artiklen fortsætter under annoncen

”ProjectZero finder vi det særdeles positivt, at energimærket får et stadig større fokus i renoveringsprocessen og derfor  har vi i et høringssvar til den nye bekendtgørelse gjort opmærksom på, at der igen bør indføres et fradrag for udarbejdelse af energimærker”, sagde Peter Rathje, administrerende direktør, mandag til SønderborgNYT.

I bekendtgørelsen fremgår det at tilskud fra bygningspuljen fremadrettet vil have fokus på boliger med energimærke E, F og G og dermed de boliger, som generelt trænger mest til energirenovering.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det giver god mening, at tilskuddet målrettes de boliger, der trænger mest til energirenovering, men vi ønsker, at boliger, der har et energimærke D også får adgang til de store tilskud, fordi vi mener, det vil skabe usikkerhed og potentiel utilfredshed hos boligejere som – i forventning om tilskudsmuligheder – får lavet et energimærke, der viser sig at være D eller bedre”, siger Peter Rathje.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk

RESERVER PLADS NU PÅ TLF. 30 89 15 49