Ideen med ‘Lys på Slottet’ går langsomt fremad

29. oktober 2020 Kultur
Prøvebelysningen på slottet. Foto: Kim Toft Jørgensen
Prøvebelysningen på slottet. Foto: Kim Toft Jørgensen

Sønderborg Kommune har i en årrække arbejdet på at gøre Sønderborg Slot til en synlig del af byens profil, også når mørket er faldet på. Indsatsen er nu tæt på at nå i mål, idet Museum Sønderjylland har givet tilsagn om at bidrage til lysprojektet. Dermed har et godt samarbejde med andre interessenter ført til resultater, og finansieringen er på plads.

Projektet omfatter bedre lys på Slotskajen og pullertbelysning på dele af stisystemet omkring slottet, så det er tændt, når det øvrige gadelys i byen er tændt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den mest omtalte del af projektet er lys på selve slottets facade mod nord og øst. Det vil være tændt fra solnedgang til midnat i hele december og i januar frem til Hellig Tre Konger, i vinterferien og efterårsferien samt otte andre dage.

Formand for Udvalget for Kultur, Idræt, Handel og Turisme i Sønderborg Kommune, Stephan Kleinschmidt, er meget glad for beskeden fra museumsbestyrelsen:

”Sønderborg Slot er et national- og kulturhistorisk vartegn, som vi er stolte over og gerne vil vise frem. De senere år er der investeret stort i Sønderborgs havnefront, og den bliver i stigende grad omdrejningspunkt for byens liv og stemning”, siger Stephan Kleinschmidt i en pressemeddelelse og fortsætter.

Artiklen fortsætter under annoncen

”I den sammenhæng fortjener slottet at blive fremhævet og integreret, så man oplever den fine kombination af nyt og gammelt. Og så er jeg sikker på, at facadebelysningen vil styrke formidlingen af museet som kultur- og turistattraktion, siger han, der selv bragte ideen på banen og nu er ved at bringe den i mål”.

”I Museum Sønderjylland er vi utrolig glade for at bidrage til finansieringen af belysningen af Sønderborg Slot. Den vil øge synligheden af museet og bidrage til stemningen i området omkring. Belysningen er en del af en større opgradering af museet, som også omfatter modernisering af butikken, modernisering og genåbning af cafeen samt fornyelse af faciliteter til særudstillinger”, siger formanden for Museum Sønderjylland, Simon Møberg Torp.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lang vej endnu

Selvom økonomien nu er på plads, betyder det desværre ikke, at der kommer lys på slottet med det samme. Sønderborg Kommune venter på en fuldmagt fra Slots- og Kulturstyrelsen for at kunne sende en dispensationsansøgning til Slots- og Kulturstyrelsens myndighedsafdeling, Center for Kulturarv.

Da arealet omkring slottet er fredet som fortidsminde, er ’Lys på Slottet’ afhængig af en dispensation fra fredningsbestemmelserne.

Behandlingstiden på ansøgningen er op til 12 uger, hvorefter selve anlægsopgaven skal i udbud.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forvaltningen forventer derfor, at der kan være lys på slottet i andet halvår af 2021.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
2. februar 2023 Kultur, Politik

Kulturnatten skal organiseres på en anden måde

2. februar 2023 Kultur

Kultur & Idrætsnatten har været organiseret på samme måde siden 1997 og nu synes de folkevalgte i Udvalget for Kultur, Idræts og Medborgerskab, at det skal gøres anderledes. “Vi vil gerne have, at Kulturnatten breder sig op i midtbyen og også, at den involverer handlen”, siger udvalgsformand Christel Leiendecker til SønderborgNYT. I de tidligere år […]

Læs mere...