IEA-konferencen: Briterne blev inspireret af halmfyret på Nordals

16. juni 2022 Erhverv

Det er med halmen som kilde, at vi producerer CO2 neutral fjernvarme, fortalte Esben Iwers Lauesen og pegede ud over rækker med stablede bigballer i den store lagersal på Nordals Fjernvarmeværk. Han er projektleder for fjernvarmeudrulning i Sønderborg Forsyning og viste værket frem til minister og parlamentarisk undersekretær hos det britiske energiministerium, Lord Martin Callanan samt en delegation af embedsmænd. Sammen med IEA-konference-deltagere fra 23 øvrige lande, var briterne i Sønderborg for at lære om effektive og rentable løsninger i den grønne omstilling.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Når vi mærker briternes fascinationen af, hvordan vi arbejder med at producere CO2-neutral fjernvarme til borgerne, så rammer det virkelig, hvor stort det faktisk er, at vi har et så højteknologisk, effektivt og grønt fjernvarmeværk her på Nordals. Nu håber vi, at dem der har muligheden, kobler sig på, så vi får opnået det potentiale, der er – både for klimaet og borgerne pengepung”, siger Esben Iwers Lauesen.

Verdens opmærksomhed på grøn omstilling, og at blive selvforsynende med energi, er accelereret efter Ruslands invasion af Ukraine. Gas-, olie- og elpriserne er steget markant, og Storbritannien er et af de lande, det har ramt hårdt, skriver Sønderborg Forsyning i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Storbritannien har besluttet, at nyopførte boliger fra 2025 ikke længere må kobles til gasnettet. Rådgiver for Energistyrelsen og den danske ambassade i London var med på besøget og skal rådgive de britiske myndigheder om fjernvarmeudrulning fremadrettet.

”I er meget heldige i Sønderborg, at majoriteten i denne tid er på fjernvarme, og at så meget af det kommer fra vedvarende energi. Det fascinerende at komme her og opleve, at størstedelen af borgerne selv i denne tid oplever nogenlunde stabilitet i varmeregningen”, sagde Lord Martin Callanan

Artiklen fortsætter under annoncen

Han tilføjer, at energieffektivisering er deres bedste mulighed på den korte bane, mens de arbejder på at udrulle fjernvarme. Med omkring seks millioner bygninger i Storbritannien fra før første verdenskrig og mange helt tilbage fra den industrielle revolution kan der hentes meget ved energieffektivisering alene.

Verdens grønne øjne hviler på Sønderborg, hvor man siden 2007 i et offentligt/privat fællesskab har arbejdet målrettet mod et C02 neutralt energisystem i 2029. CO2 udledningen er allerede halveret, og IEA’s direktør, Fatih Birol, har udnævnt Sønderborg som ”Verdens hovedstad for energieffektivitet”.

Artiklen fortsætter under annoncen

På vejen mod CO2-nullet, spiller fjernvarme en betydelig rolle. Målet er, at Sønderborg Varme, Sønderborg Forsyning og Broager Fjernvarme kobler fjernvarmenettet sammen, så der kan høstes så meget overskudsvarme fra industrien, at det vil udgøre over 40 procent af den varme, der er behov for i nettet.

Med intelligent styring kan varmeselskaberne effektivt håndtere mange varmekilder. Det fortalte vicedirektør i ProjectZero, Allan Pilgaard-Jensen, den britiske delegation om på fjernvarmeværk-besøget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han tror på, at besøget kommer til at have positiv indflydelse på Storbritanniens forestående fjernvarme-rejse.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
26. juni 2022 Tour de France, REGIONALT

Tour de France får betydning for Flextrafik og busser

26. juni 2022 Tour de France

De store trafikale udfordringer i forbindelse med 3. etape i Tour de France fra Vejle til Sønderborg søndag den 3. juli betyder, at handicapkørsel, Flextur og øvrig åben flextrafik til 3. juli ikke kan bestilles via selvbetjening, men kun telefonisk på 76 608 608. Der er endvidere helt lukket for bestilling og udførelse af handicapkørsel, […]

Læs mere...