Jobcenter arbejder på at få ufaglærte til at uddanne sig

9. januar 2020 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

De lavtuddannede og ufaglærte tager ikke del i den velstandsfest, som mange års høj økonomisk vækst og rekordhøj beskæftigelse har skabt for de fleste danskere.

I stedet er de kommet længere væk fra arbejdsmarkedet og står på en lang række sociale parametre dårligere i dag, end da årtusindet begyndte for tyve år siden.

Det skriver Mandag Morgen, der har talt med forskningsdirektør Torben Tranæs fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som for nylig blev udpeget til formand for regeringens ydelseskommission.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ufaglærte taber terræn

Særlig de ufaglærte danskere har fået sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet, skriver mediet.

Ifølge tal fra De Økonomiske Råd er andelen af ufaglærte danskere i den erhvervsaktive alder på langvarig offentlig forsørgelse siden 2000 steget med seks procent fra 27,7 til 33,7 procent.

Den samme tendens ses ved, at andelen af ufaglærte i beskæftigelse ifølge De Økonomiske Råd i samme periode er styrtdykket fra 74 procent i 2000 til 60 procent i 2016.

Artiklen fortsætter under annoncen

Konkurrencen om de stadig færre antal ufaglærte job bliver hårdere og hårdere på grund af de mange arbejdere fra Østeuropa og det stigende antal flygtninge.

Mange fra 3F og Krifa kom i job

Udviklingen i antallet af ledige dagpengemodtagere fordelt på a-kasse viser, at 3F og Krifa er iblandt de a-kasser med størst fald i antallet af ledige i Sønderborg Kommune i perioden 2014 – 2018.

Et samlet fald for de to a-kasser på 532 personer. 3F og Krifa organiserer forholdsvis mange ufaglærte indenfor en lang række områder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Revalidering

”Sønderborg Kommune havde 175 igangværende revalideringsforløb i november 2019. Sønderborg Kommune prioriterer revalidering højt”, siger formanden for Arbejdsmarkedsudvalget, Jan Prokopek, til SønderborgNYT. Han har gennem flere år talt varmt for netop revalideringsforløb som vejen til job for nogle.

”Og Jobcentret har ansat en uddannelsesrådgiver, der skal være med til at vejlede og motivere til brug af diverse uddannelsespuljer og flere voksenlærlingeforløb. Uddannelsesrådgiveren har et samarbejde med a-kasserne omkring henvisning af ufaglærte ledige og derudover tager rådgiveren kontakt til alle nye ufaglærte ledige i jobcentret”, siger Jan Prokopek.

Artiklen fortsætter under annoncen

Motiverer flere ufaglærte til uddannelse

Nyeste data fra jobindsats viser, at Sønderborg Kommune havde 91 igangværende voksenlærlingeforløb i november 2019. Derudover har jobcentret søgt og fået tilsagn på tre opkvalificeringspuljer udbudt af Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering.

Kommunen kan med pengene fra den regionale uddannelsespulje for jobparate kontanthjælpsmodtagere få dækket 80 procent af driftsudgifterne til køb af korte, erhvervsrettede uddannelsesforløb, der er på den regionale positivliste i det regionale arbejdsmarkedsråds område.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det bliver fortrinsvis grundforløb på erhvervsskolerne”, siger Jan Prokopek.

Sønderborgs satsninger

”Forvaltningen vil se på beskæftigelsesindsatsen mod de brancher, hvor der både er virksomheder, der har behov for arbejdskraft og hvor der er ledige borgere, der har eller kan få de rigtige kompetencer. Disse brancher vil således være Jobcentrets satsningsbrancher. Det er social- og sundhed, hotel og restauration, rengøring, handel, bygge og anlæg samt industri. På social- og sundhedsområdet har forvaltningen allerede sat gang i de første opkvalificeringsforløb til assistent og medhjælper”, siger Jan Prokopek.

De unge ledige

I Danmark skal alle unge under 30 år, som ikke har gennemført en erhvervskompetencegivende uddannelse, have et uddannelsespålæg. Pålægget skal sikre, at den unge og kommunen har et fælles mål om, at indsatsen ender med en gennemført uddannelse.