Jørn Lehmann: Sundhedsaftale med fokus på det hele menneske

27. august 2014 Debat Skrevet af: Ole Kæhler

Regionsrådsmedlem Jørn Lehmann, Socialdemokraterne, skriver:

Region Syddanmark har netop sendt et udkast til den kommende sundhedsaftale mellem kommunerne og regionen i høring. I modsætning til tidligere lægger aftalen denne gang op til at det enkelte menneske skal ses som en helhed – og at der skal sættes særlig fokus på borgere, der er socialt dårligt stillede og borgere med psykisk sygdomme.

Regionspolitiker Jørn Lehmann ser frem til, at den nye sundhedsaftale kommer i spil.

Regionspolitiker Jørn Lehmann ser frem til, at den nye sundhedsaftale kommer i spil.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udgangspunktet for aftalen er bl.a. koncentreret omkring en tidligere undersøgelse kaldet: “Hvordan har du det?”. I undersøgelsen svarede rigtig mange unge, at de har psykiske problemer, har få eller ingen venner og lever og bor socialt dårligt i forhold til mange andre.

Jeg glæder mig derfor over, at både kommuner og region nu lægger op til, at der skal ekstra fokus på denne gruppe.

Jeg glæder mig også over, at der samtidig lægges op til en mere tværgående indsats overfor den enkelte borger i den kommunale service. Det har som bekendt ikke ret megen effekt, hvis sygehusene helbreder en sygdom – herunder især psykiske lidelser – hvis patienterne bagefter sendes hjem til ingenting.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor skal der mere fokus på bolig og job til den enkelte, når vedkommende er færdigbehandlet i regionens regi.

Det betyder, at kommunerne mere aktivt skal samarbejde på tværs og sikre den enkelte en god bolig og tilknytning til arbejdsmarkedet. Og netop her kommer mentorer ind som væsentlige elementer, både i forhold til fritidsinteresser og på arbejdspladserne.

Jeg håber meget, at fritidsklubber og kollegaer på arbejdspladserne vil vise forståelse og imødekommenhed – elles forbliver snakken om det rummelige arbejdsmarked jo rene festtaler.

Artiklen fortsætter under annoncen

Samme elementer indgår i øvrigt i den praksisplan (samarbejde mellem region og de praktiserende læger) som vi også har i høring lige nu. Også der skal man til at tænke i hele mennesker.

Faktisk på tide at vi opdager, at det drejer sig om det hele menneske!

 

15. april 2024 Samfund, Sønderborg

Vikingeklubben åbner

15. april 2024 Samfund

Vi åbner Vikingeklubben igen på fredag kl. 06:00, oplyser bestyrelsen. Søndag fra kl. 12-14 er der officiel indvielse med øl og pølser til medlemmerne. Klubben har været lukket siden stormfloden, hvor skaderne på bygningen var omfattende. Vægge blev ødelagt, klinker flået af gulvet, døre og brusevægge blev revet ud. El-installationer stod under vand, højvandsskotter var […]

Læs mere...