John Lohff: Regionspolitik er spændende og vigtigt

21. maj 2013 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Det er ikke det store, såkaldt almindelige borgere hører til det store arbejde, der laves af Regionsrådet i Syddanmark. Men det betyder bestemt ikke, at der ikke laves noget eller at der ikke tages vigtige beslutninger, som angår os alle sammen.

– Sønderborgs borgere lagde for alvor mærke til Regionsrådet, da sygehuset røg i sin nuværende form og havde der ikke siddet sønderborgensere i Regionsrådet, så havde vi ikke fået vores specialsygehus eller lægeambulancen for lige at nævne et par ting, siger konservative John Lohff til Sønderborg Nyt. Bortset fra det første år under den ny kommunalreform, så har John Lohff været med i rådet i Region Syddanmark fra dets spæde start.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Jeg afløste dengang Carina Christensen, der skulle være minister og siden har jeg været med. Faktisk med ret mange stemmer i ryggen efter min første periode, siger han. Og nu, hvor valget nærmer sig, så husker han lige at nævne, at det er vigtigt, at sønderborgenserne stemmer på personer, når der krydses på stemmesedlerne til regionen.

John Lohff er klar til at gavne Sønderborg endnu en gang.

– I regionen kæmper de enkelte politikere for deres lokalområde og har vi ingen fra Sønderborg med ved bordet, så lander goderne andre steder, siger John Lohff.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kalender-koks

Kort tid efter John Lohff blev formand for Den Konservative Vælgerforening i Sønderborg, blev han opfordret til at få sit navn på stemmesedlerne til Folketingsvalget og det gjorde han så.

– Det var samme år, som Ellen Trane Nørby stillede op første gang og kom ind. Det gjorde jeg ikke, men jeg blev 1. suppleant, siger John Lohff, der faktisk sætter pris på, han ikke fik en fast taburet på Christiansborg.

– Ved et tilfælde så jeg Connie Hedegaards kalender og den var proppet med aftaler og møder, selvom hun blot var menigt medlem i Folketinget. Det gav noget at tænke over, siger John Lohff. For at passe Folketingsarbejde på fuld tid, så skulle han slippe sin egen virksomhed, fordi de to ting ikke kunne forenes. Alt for mange dage ville blive kompromisser i kalenderen.

Artiklen fortsætter under annoncen

– For mig ville det være umuligt at sidde i Folketinget og passe min virksomhed ved siden af, siger han og derfor begyndte han at kigge efter en ny politisk platform. Og det blev regionen, der lige var sat i gang.

Regionen er bindeleddet

Regionsrådene har direkte og kort adgang til Christiansborg og regionerne skal komme med høringssvar på alt, som Folketinget har af initiativer udenfor murene. Det betyder, at Region Syddanmark kan påvirke udspillene fra folketingspolitikerne og mindst lige så vigtigt er det, at regionspolitikerne kan spørge om alt mellem himmel og jord.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Jeg ser regionen som bindeleddet mellem kommunerne og Christiansborg. Det er en af flere vigtige opgaver. Hertil kommer blandt meget andet sygehusene og psykiatrien, sygesikringen, udvikling og vækst, busserne, en række specialinstitutioner, undervisning og miljø, siger John Lohff, der selv er med i otte råd og udvalg:

Regionsrådet, Forretningsudvalget, Sundhedsudvalget, Innovationsudvalget, Sundhedsbrugerrådet, Syddansk Mobilitetsråd, Løn- og Personalepolitisk Udvalg og Videnskabsetisk Kommité.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Jeg vil tro, at det at være i Regionsrådet betyder lige så mange timer som ved et halvtidsjob. Men det er svært at sætte et timetal på, fordi jeg er netværkspolitiker og bruger meget tid på at passe og pleje kontakter, siger John Lohff, der bestemt stiller op til endnu fire år i Region Syddanmark. Han synes selv, at Sønderborg har fået noget ud af, at han har siddet med, hvor tingene blev forhandlet og besluttet.

– Vi har arbejdet sammen med Venstre i regionsrådet, men tog os dyrt betalt, siger John Lohff.