Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om arveret mellem samlevende

5. november 2021 Samfund Skrevet af: Redaktion

Hej Brevkasse,

Min kæreste og jeg har været sammen i 9 år. Vi bor sammen i hans hus, og jeg betaler husleje til ham hver måned. Vi deler omkostninger lige, og vi er godt i gang med at nedbringe gælden i huset.

Jeg har ingen børn, men min kæreste har en datter, som er hos os hver anden weekend.

Vi har snakket om, hvordan vi sikrer os. Min kæreste mener ikke, at det er nødvendigt at oprette et testamente, da vi har boet sammen i mere end to år.

Hvad vil I råde mig til?

Artiklen fortsætter under annoncen

Med venlig hilsen

Lone

Kære Lone,

Tak for dit spørgsmål.

Som ugifte samlevende arver I ikke efter hinanden. Ugifte samlevende har ingen automatisk arveret efter hinanden, og det gælder uanset hvor mange år I har levet sammen.

Din kærestes datter har derimod som livsarving arveret efter din kæreste – hvilket betyder, at din kærestes datter vil arve alt efter din kæreste.

Såfremt I ønsker at sikre hinanden, skal I derfor oprette et testamente.

Artiklen fortsætter under annoncen

Som ugifte samlevende har I mulighed for at oprette et såkaldt udvidet samlevertestamente, hvor I kan bestemme, at I skal arve hinanden, som var I ægtefæller.

Det udvidede samlevertestamente er kun gyldigt, hvis I på tidspunktet for førstafdødes død lever sammen på fælles bopæl og venter, har eller har haft fælles børn eller har haft fælles bopæl i et ægteskabslignende forhold de sidste 2 år.

Ugifte samlevende har altså ingen legal arveret efter hinanden, hvilket betyder, at det er nødvendigt at oprette et testamente, såfremt man vil sikre sin samlever bedst muligt, eller indgå ægteskab.

Artiklen fortsætter under annoncen

I kan også overveje, om du bør stå som medejer af huset, da du ikke som udgangspunkt har ret til del af eventuel friværdi i ejendommen, såfremt I går fra hinanden, og I ikke har giftet jer. Det skyldes, at samlevende par, der går fra hinanden, som udgangspunkt tager det med sig, som de har bragt ind i samlivet – også selvom begge har været med til at nedbringe gælden i ejendommen.

Jeg vil foreslå, at du retter henvendelse til en advokat, som kan hjælpe jer.

Med venlig hilsen

Artiklen fortsætter under annoncen

Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?
Så send det til Advokathuset Muurholm på [email protected] eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Artiklen fortsætter under annoncen

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.