Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om barns arveret

13. oktober 2021 Samfund

Hej Brevkasse,

Mine forældre er skilt. Jeg har ikke længere kontakt til min far, og jeg ønsker ikke at tage initiativet til at genoptage kontakten. Mit spørgsmål er – kan han gøre mig arveløs? Jeg er enebarn, og så vidt jeg ved, har min far ikke andre børn.

Med venlig hilsen Torben

Hej Torben,

Tak for dit spørgsmål.

Svaret på dit spørgsmål er NEJ.

De danske arveregler giver ikke forældre mulighed for at gøre et barn arveløst.

Artiklen fortsætter under annoncen

Børn er livsarvinger til deres forældre, og en del af den arv, som børn arver efter deres forældre er såkaldt tvangsarv. En tvangsarv kan man ikke fjerne, medmindre børnene selv giver arveafkald.

Tvangsarven udgør 1/4 af den formue, der falder i arv efter afdøde.

Såfremt afdøde har en ret stor formue, blev det i 2008 indført en mulighed for at beløbsbegrænse tvangsarven pr. barn. Beløbet udgør i 2021 kr. 1.350.000,00.

Det vil i dit tilfælde sige, at din far kan indskrænke arven til dig til ¼ af hans formue, eller til ovennævnte beløbsgrænse, som reguleres hvert år.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der gælder særlige formkrav, såfremt man vil lave ovennævnte indskrænkning af et barns arv. Det skal nemlig gøres i et testamente, som er oprettet gyldigt, det vil sige enten foran to vitterlighedsvidner, eller ved en notar hos retten.

Du kan derfor forvente, at når din far dør, så kommer du til at arve en vis del af hans formue, uanset om han har oprettet testamente eller ej.

Med venlig hilsen
Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Artiklen fortsætter under annoncen

Har du et spørgsmål til advokaten?
Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
25. oktober 2021 Erhverv, Nordborg

Bitten & Mads Clausens Fond fylder 50 år

25. oktober 2021 Erhverv

Bitten & Mads Clausens Fonds jubilæum markeres den 29. oktober kl. 13, med en festligholdelse på kunsthalspladsen på havnefronten mellem Multikulturhuset og Alsik. Her vil bestyrelsesformanden for Bitten & Mads Clausens Fond, Peter M. Clausen, overrække to jubilæumsgaver fra Fonden til Sønderborg Kommune. Skatteminister Morten Bødskov taler ved overrækkelsen af jubilæumsgaverne. Derudover deltager Sønderborgs byråd, […]

Læs mere...