Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om børnetestamente

21. december 2021 Samfund

Hej Brevkasse,

Jeg er enlig mor til to små børn. Jeg har forældremyndigheden alene, da de er donor-børn.

Jeg er nu kommet til at tænke på, hvem der mon får forældremyndigheden over mine børn i tilfælde af, at jeg dør før de er voksne? Og kan jeg selv bestemme, at min nære veninde skal have mine børn, hvis der sker mig noget?

Tak for hjælpen

Hilsen Lena

Kære Lena

Tak for dit spørgsmål.

Hvis du går bort, før dine børn er myndige, er det Familieretshuset eller Familieretten, der beslutter, hvem der får forældremyndigheden over børnene.

Såfremt du ønsker indflydelse på den beslutning, kan du oprette et såkaldt børnetestamente, hvor du skriver ind, hvem du ønsker skal overtage forældremyndigheden over dine børn.

Et børnetestamente er en erklæring i henhold til forældreansvarsloven, hvori du kan give udtryk for, hvem du synes er bedst egnet til at passe på dine børn i tilfælde af, at du skulle dø, inden børnene bliver myndige.

Der er ingen juridiske krav til, hvordan børnetestamentet skal oprettes, men jeg vil anbefale, at børnetestamentet laves som et såkaldt notartestamente, hvor du underskriver for en notar i Retten, som herefter gemmer en kopi i deres arkiv.

Artiklen fortsætter under annoncen

På den måde vil børnetestamentet altid kunne findes, da et notartestamente automatisk fremkaldes ved et dødsfald. Derefter sendes kopien til Familieretshuset når de skal træffe afgørelse om forældremyndigheden. Kopien har samme gyldighed som originalen.

En anden fordel ved, at du laver børnetestamentet i et notartestamente er, at du dermed også har mulighed for at lave andre testamentariske bestemmelser, herunder at dine børns arv efter dig skal være deres særeje, ligesom du kan bestemme, at den person der skal tage sig af dine børn skal arve et vist beløb efter dig, såfremt de skal varetage omsorgen for dine børn.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg anbefaler tillige, at børnetestamentet fornyes eller bekræftes af dig med jævne mellemrum. En tilkendegivelse efter forældreansvarsloven om hvem der skal have forældremyndighed i tilfælde af en forælders død bør ikke være mere end 10 år gammel.

Dine tilkendegivelser i et børnetestamente vil have stor betydning ved Familieretshusets afgørelse, men det beror altid på en konkret vurdering ud fra hvad der vil være det bedste for børnene.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med venlig hilsen
Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?
Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
23. januar 2022 COVID-19, Sønderborg

Antallet af lokale Corona-smittede er 2500

23. januar 2022 COVID-19

Siden lørdag eftermiddag er antallet af Corona-smittede i Sønderborg Kommune steget med 144, så det samlede antal personer, der gennem den seneste uge er smittet med Corona – ifølge Statens Serum Institut – nu er oppe på 2500. På landsplan er der det seneste døgn konstateret 42.018 nye smittede. 813 er indlagt på sygehus – […]

Læs mere...