Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om feriesamvær for skilsmissebørn

Juridisk brevkasse med Advokathuset Muurholm (arkivfoto)
Juridisk brevkasse med Advokathuset Muurholm (arkivfoto)
10. juni 2024 Samfund Skrevet af: Redaktion

Kære Brevkasse

Jeg har 2 tvillingedrenge på 11 år, og jeg er nyligt skilt fra deres mor. Jeg er flyttet i lejlighed, og hun har overtaget huset. Drengene har bopæl hos hende, og vi praktiserer en 7/7 ordning. Alt kører som det skal, og drengene trives.

Aftalen er indgået mundtligt, så vi har ikke noget samværsdokument. Min ekskone vil pludseligt have børnene med på sommerferie i uge 28, og det er normalt min samværsuge, da jeg har de lige uger. Det siger hun, at hun har ret til, men problemet er, at jeg gerne også vil have dem med ud at rejse i den uge. Kan hun bare kræve, at børnene skal med hende på ferie?

Artiklen fortsætter under annoncen

Hilsen Tom

Kære Tom, tak for dit spørgsmål.

En aftalt samværsordning fortsætter som udgangspunkt hele året – også i ferier. Udgangspunktet er dermed, at 7/7-ordningen fortsætter i sommerferien. Dog er det sådan, at det løbende samvær i visse tilfælde, kan bortfalde, når der ikke er en skriftlig aftale om samvær i ferier.

Her har bopælsforælderen ret til frit at melde ferie indenfor skolernes normale ferier. Det gælder også, selv om det går ud over dit løbende samvær med jeres drenge. Da drengene har bopæl hos deres mor, kan hun derfor vælge at holde ferie med dem, når hun vil, så længe ferien placeres indenfor de normale skoleferier, hvilket uge 28 er. De normale skoleferier defineres som sommer, efterårs-, jule-, vinter- og påskeferie.

Artiklen fortsætter under annoncen

Din ekskone kan dog ikke uden dit samtykke vælge at tage drengene med på ferie uden for de normale skoleferier, hvis ferien ligger helt eller delvist oveni dit løbende samvær med børnene. Hvis I ikke kan blive enige i en sådan situation, har Familieretshuset mulighed for at træffe afgørelse om bortfald af samvær, men det kræver, at ferien skal være særlig velbegrundet, før Familieretshuset træffer en sådan afgørelse.

For det fremadrettede samvær – og jeres samarbejde som deleforældre, vil jeg opfordre jer til at få oprettet en skriftlig samværsaftale, som også tager højde for deling af ferierne imellem jer. På den måde kan I foregribe unødige konflikter. I en sådan aftale er det både muligt at aftale, hvor mange ugers ferie samværsforælderen har ret til, men aftalen kan også bruges til at fastslå, hvor drengene skal være til jul, nytår osv.  Familieretshuset har mulighed for at hjælpe jer med at udfærdige aftalen, såfremt I ikke kan blive enige.

Artiklen fortsætter under annoncen

Familieretshuset kan vejlede jer og hjælpe jer til et forlig. Såfremt det ej heller lykkes, er det en mulighed at bede Familieretshuset om at overbringe sagen til Domstolene, som kan træffe afgørelse om samvær og feriesamvær. Alle afgørelser træffes ud fra, hvad der er bedst for jeres børn. Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Artiklen fortsætter under annoncen

Har du et spørgsmål til advokaten? Så send det til Advokathuset Muurholm på [email protected] eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.

18. juni 2024 Erhverv, Sønderborg

SDU-studerende er klar til at hjælpe grænseregionens SMV’er

18. juni 2024 Erhverv

Med sit fokus på digitalisering, automatisering og bæredygtighed har Interreg-projektet ARTEMIS faciliteret frugtbare samarbejder mellem studerende og lokale virksomheder, hvilket har bidraget til nye ideer og bæredygtige løsninger. “Vores tilgang til at lave det perfekte match mellem talentfulde studerende og ambitiøse virksomheder har skabt en række innovative løsninger, der ikke kun fremmer bæredygtighed, men også […]

Læs mere...