Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om forældremyndighed

Advokathuset Muurholm (arkivfoto)
Advokathuset Muurholm (arkivfoto)
27. februar 2023 Samfund Skrevet af: Redaktion

Hej Brevkasse,

Jeg har en søn på 9 år, som jeg ser hver anden weekend. Samværsaftalen er lavet med hjælp fra Familieretshuset for 2 år siden. Jeg har ikke del i forældremyndigheden, da jeg ikke boede sammen med mor, da vores søn kom til verden. Hvad kan jeg gøre for at få del i forældremyndigheden? Det skal siges, at samværene kører rigtig fint, men mor er ikke indstillet på at lade mig få del i forældremyndigheden – angiveligt fordi jeg tidligere har været ustabil og ude i misbrug, men det er flere år siden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hilsen Mads

Kære Mads,

Tak for dit spørgsmål.

Den forælder, som ikke har andel i forældremyndigheden kan lave en anmodning til Familieretshuset om, at der fremover skal være delt forældremyndighed. Familierets-huset behandler sagen, og I bliver indkaldt til et møde. Hvis I ikke bliver enige under Familieretshusets behandling af sagen, vil Familieretshuset sende sagen videre i Familieretten, som træffer afgørelse i sagen. Sagen vil i Familieretten blive behandlet af en dommer og formentlig også en børnesagkyndig psykolog.

Artiklen fortsætter under annoncen

Afgørelsen vil blive truffet ud fra, hvad der er det bedste for jeres søn. Familieretten vil i den forbindelse have fokus på, at afgørelsen skal medvirke til at sikre jeres søns ret til trivsel og beskyttelse. Det kan have betydning, at du tidligere har været ustabil og ude i et misbrug, men her vil dokumentation fra læge og eventuelt misbrugscenter kunne belyse din nuværende situation, og stabilitet.

Kontakten mellem dig og din søn er meget afgørende for udfaldet af en afgørelse om etablering af delt forældremyndighed, herunder for vurderingen af, hvad der er bedst for jeres søn. Det er derfor meget vigtigt, at du fastholder de gode samvær, og samværene er stabile.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forældrenes evne til at samarbejde, herunder konfliktniveauet mellem forældrene, tillægges tillige betydning ved vurderingen af, om der skal etableres fælles forældremyndighed.

Da jeres søn er 9 år, vil han også blive hørt i sagen. Det vil foregå ved, at jeres søn indkaldes til en børnesamtale, som holdes med en børnesagkyndig i Familieretshuset, og eventuelt vil Familieretten også have en samtale med ham. I Familieretten vil samtalen blive holdt af børnepsykologen under overværelse af dommeren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg vil anbefale dig at lade dig repræsentere ved advokat, når/hvis sagen ender i Familieretten. Alt afhængig af din indtjening kan der være mulighed for at få fri proces.

Jeg håber, at ovennævnte besvarede dit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Artiklen fortsætter under annoncen

Har du et spørgsmål til advokaten? Så send det til Advokathuset Muurholm på [email protected] eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.

29. marts 2024 Sønderborg, Frivillige

Aabenraa Selvhjælp vil hjælpe seksuelt krænkede i Sønderborg

29. marts 2024 Sønderborg

Voksne med senfølger efter seksuel krænkelse i barndommen kæmper med psykiske og/eller fysiske følgereaktioner. De hyppigst forekommende er PTSD, angst, lavt selvværd, tvangsforestillinger, problemer med krop og seksualitet, selvskadende, suicidal eller seksualiseret adfærd, spiseforstyrrelser og stofmisbrug. Ventetiden for at komme i behandling er over to år. Det betyder, at borgerne ikke få hjælp hurtig. Vi […]

Læs mere...