Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om fremtidsfuldmagt mellem ægtefæller

10. maj 2022 Samfund

Hej,

Jeg har hørt om et ægtepar, der har oprettet en fremtidsfuldmagt, således at hvis den ene part ikke kan tage vare på økonomien mm, har den automatisk ret til at træffe afgørelser på vegne af den anden. Men er det nødvendigt at skulle oprette en sådan fuldmagt? Får man ikke som ægtefælle til en evt dement ret til at bestyre det man ejer i fællesskab?

Mvh. E

Hej E ,

Svaret på dit spørgsmål er nej – som ægtefælle til en dement får man ikke automatisk ret til at bestyre fælles ejendele, da den danske ægteskabslovgivning bygger på principper om særråden og særhæften, hvilket betyder, at selvom der er opstået et fælleseje i ægteskabet, så råder hver ægtefælle over egne forhold – selvom midler mv. er ejet i fællesskab.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er derfor næsten altid relevant at overveje at få lavet en fremtidsfuldmagt, uanset alder eller livssituation, da sygdom og svækket mentalt helbred kan ramme os alle.

I en sådan fuldmagt kan man helt individuelt beslutte sig for, hvad der skal ske, såfremt man ikke længere er i stand til selv at disponere og tage vare på egne forhold – økonomiske og personlige.

Typisk vil man – såfremt man er gift eller samlevende – indsætte den anden part i forholdet i fremtidsfuldmagten, og har man børn kan de indsættes på 2. pladsen, således det sikres, at der fortsat er nogle til at gribe fuldmagten i tilfælde af samlivsophør, død, eller mental svækkelse hos den ægtefælle/samlever der er indsat i fuldmagten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det skal understreges, at der ikke er krav til hvem man indsætter i fuldmagten, eller at der skal bestå et familieforhold.

For at være gyldig skal fremtidsfuldmagten registreres og signeres med nem-id. i tinglysningssystemet samt vedkendes for en Notar i Retten.

Fremtidsfuldmagten træder først i kraft, når der er behov for den. Det sker efter indlevering af anmodning til Familieretshuset med dokumentation for sygdom mv.

Jeg vil anbefale jer at kontakte en advokat og høre mere om indholdet i en Fremtids-fuldmagt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med venlig hilsen

Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Artiklen fortsætter under annoncen

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
23. maj 2022 Tour de France, Sønderborg

Nu hænger Tourens farver over handelsgaderne i Sønderborg midtby

23. maj 2022 Tour de France

Søndag fik René Larsen, Allan Kreutz og Lukas Grøndahl Hansen fra Vollerup Elservice set Sønderborg lidt fra oven. De skiftedes til at stå i en lift og hænge udsmykning, Tour de France-paraplyer, op i Jernbanegade og Perlegade. “Vi bruger gerne vores søndag på opgaven og også gerne nogle hverdagsaftener, så vi generer andre mindst muligt. […]

Læs mere...