Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om privat skifte eller bobestyrerbo

30. august 2022 Samfund

Hej Brevkasse,

Min mor er for nylig død, og hun sad i uskiftet bo med min far, som døde i 2006. Ved mødet med Skifteretten blev vi oplyst, at vores forældre i et testamente har bestemt, at boet skal forestås ved en advokat som bobestyrer, medmindre vi tre børn selv ønsker at skifte boet privat. Der er ingen andre arvinger end os børn. Vi har bedt om lidt betænkningstid hos Skifteretten. Hvad indebærer et privat skifte?

Mvh Ellen

Kære Ellen

Tak for dit spørgsmål.

Artiklen fortsætter under annoncen

Skifteretten skal afklare, hvorledes boerne efter dine forældre skal opgøres, og det gør de i nærværende tilfælde, enten ved at udlevere boet til en bobestyrer eller til jer i et såkaldt privat skifte.

Jeres forældre har ønsket en bestemt bobestyrer, som er advokat, og Skifteretten vil således udlevere boet dertil, medmindre I tre børn ønsker boet udleveret til privat skifte, jf. jeres forældres testamente.

Der er en del praktiske opgaver forbundet med at forestå en bobehandling, ligesom der er frister, der skal overholdes overfor Skifteretten. Der skal udarbejdes en oversigt over boernes aktiver og passiver, ligesom der endeligt også skal laves en boopgørelse, hvor der også beregnes arveafgift til Staten, samt forholdes til fordeling af aktiver, herunder likvide beholdninger og værdipapirer, fast ejendom og eventuelt øvrige værdifulde indboeffekter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ved privat skifte står arvingerne selv for behandlingen af dødsboet. Det forudsætter, at alle arvinger er enige, og at Skifteretten vurderer, at boets aktiver kan dække boets gæld.

Mindst én arving skal stå for at være kontaktperson til Skifteretten, og vedkommende skal bo i Danmark, være myndig og solvent (dvs. vedkommende ikke er under konkurs eller ude af stand til at betale egne regninger til tiden).

I et privat skifte vil I selv stå til ansvar for at behandle boerne efter jeres forældre, men I kan også vælge at give fuldmagt til en selvvalgt advokat, som herefter står for bebehandlingen på jeres vegne. Advokat er dækket af en ansvarsforsikring, og derved fjerner I ansvaret fra jer selv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et privat skifte skal færdiggøres senest 1 år efter jeres mors død.

Såfremt I ikke enige om, at I ønsker privat skifte, eller såfremt I undervejs bliver uenige, så kan Skifteretten udpege en bobestyrer i stedet, som herefter overtager skiftet af boerne efter jeres forældre.

I har mulighed for at rette henvendelse til en advokat, som beskæftiger sig med dødsbobehandling for at høre nærmere om jeres muligheder, hvilket jeg vil råde jer til.

Med venlig hilsen

Advokathuset Muurholm

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Artiklen fortsætter under annoncen

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
28. marts 2023 Erhverv, Sønderborg

Signe Bramsen er ny skoleleder på Privatskolen Als

28. marts 2023 Erhverv

Det er med stor glæde i bestyrelsen, at vi kan annoncere Signe Bramsen som skoleleder, skriver Privatskolen Als i en pressemeddelelse. Signe Bramsen har siden 2020 været viceskoleleder og pædagogisk leder for Privatskolen Als og har forinden været afdelingsleder på Ahlmann-skolen og lærer på Broager Skole. På Privatskolen Als har Signe været back-up til skoleleder […]

Læs mere...