Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om samejeoverenskomst ved fælleseje af sommerhus

2. juli 2022 Erhverv

Hej Brevkasse,

Mine søskende og jeg har arvet et sommerhus efter vores onkel, der ikke havde nogen børn. Vi er tre søskende i alt. Det er et dejligt sommerhus. Jeg er en smule usikker på det, at vi tre søskende ejer det sammen, da vi er meget forskellige. Min bror mener, at vi bare kan snakke om tingene, når der skal gøres noget, men hvad hvis vi er uenige, eller den ene af os fx vil sælge sin andel? Kan man gøre noget?

Hilsen Karin

Kære Karin,

Artiklen fortsætter under annoncen

Tak for dit spørgsmål. Det er altid en god ide at forventningsafstemme og lave klare aftaler, når man indgår i et sameje om et værdifuldt aktiv, såsom en ejendom.

Der kan oprettes en såkaldt samejeoverenskomst, som præcis kan regulere ejerskabet mellem jer, herunder kan I f.eks. beslutte en opgavefordeling for ejendommens vedligehold, afholdelse af udgifter ved ejendommen, om ejendommen kan pantsættes af jer hver især, og derudover kan det reguleres, hvordan I forholder jer, såfremt én eller flere af jer ønsker at træde ud af samejet, og sælge sin andel.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er en mulighed, at I bestemmer jer for, at én af jer har fortrinsret til at købe de andre søskende ud, eller at der trækkes lod. Det er også vigtigt, at der i samejeoverenskomsten forholdes til, hvad der skal ske, såfremt ingen parter vil overtage de andres andele.

Såfremt I opretter en samejeoverenskomst, vil det være en god ide at sørge for at tinglyse samejeoverenskomsten i tingbogen, således den til enhver tid har gyldighed overfor godtroende tredjemand.

Såfremt I ikke opretter en samejeoverenskomst, og I søskende bliver uenige – f.eks. om salg af ejendommen – da vil det alene være en mulighed at få løst samejet ved Fogedrettens hjælp, hvilket kan være en lang og bekostelig affære, ligesom det også unægteligt vil være opslidende for jeres søskendeforhold.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg vil derfor stærkt anbefale, at I søskende kontakter en advokat, som kan hjælpe jer med at få oprettet en samejeoverenskomst indeholdende en klar og præcis aftale for jeres ejerskab af sommerhuset.

Med venlig hilsen

Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Artiklen fortsætter under annoncen

Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
15. august 2022 Nordborg, Samfund

Nordborg-branden: En del af Storegade i Nordborg er spærret

15. august 2022 Nordborg

Siden søndag eftermiddag er der blevet holdt ekstra godt øje med de to bygninger, som var udsat for brand, på Storegade i Nordborg. Det er hjemmeværnet og også politiet, som sørger for, at der ikke er nogen, som kommer indenfor afspærringen, som er omkring brandstederne. “Brandårsagen skal undersøges af politiet og det sker nok mandag […]

Læs mere...