Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om samværsordning

17. marts 2021 Samfund

Hej Brevkasse

Min ekskæreste og jeg har fælles forældremyndighed over vores søn på 6 år. Han bor hos sin mor. Vi har en skriftlig samværsordning, hvorefter jeg har ret til samvær hver anden weekend.

Denne ordning har fungeret for os, men de sidste to weekender, hvor jeg skulle have haft min søn, har hans mor nægtet at udlevere ham til mig. Jeg frygter, at hun ikke vil udlevere ham frivilligt fremover, da vi er blevet uvenner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg ønsker at have samvær med min søn, og jeg savner ham meget. Hvad kan jeg gøre for at få udleveret min søn til samvær, hvis min ekskæreste fortsat nægter?

Med venlig hilsen

Peter

Hej Peter

Tak for dit spørgsmål.

I har som forældre begge et ansvar for at samarbejde til jeres søns bedste. Det er derfor vigtigt, at samværsaftalen efterleves. Du skal meddele din ekskæreste, at du ønsker erstatningssamvær straks, når du indser, at din søn ikke udleveres til dig.

I den situation du er kommet i, kan du få Rettens hjælp til at få din søn udleveret. Det kaldes tvangsfuldbyrdelse af samværsaftalen, og foregår ved Byretten i den retskreds din søns bopæl tilhører. Afdelingen hedder Familieretten.

Herefter vil Familieretten indkalde dig og din ekskæreste til et møde. Dommeren vil til mødet forsøge at løse sagen ved et forlig imellem jer. I har begge lejlighed til at udtale jer om jeres situation. Din ekskæreste vil således skulle redegøre for sin beslutning om ikke at udlevere jeres søn til samvær.

I nogle tilfælde kan Familieretten vælge, at et barn skal høres i sagen. Det foregår ved en børnesamtale. Der deltager også en børnesagkyndig i mødet, og den børnesagkyndige vil være den person der eventuelt taler med barnet.

Dommeren vil herefter træffe afgørelse om, hvorvidt din søn skal udleveres til dig, eller om der skal iværksættes yderligere undersøgelser, herunder om Familieretshuset skal involveres i forhold til fastsættelse af en ny samværsordning, eller om samværet skal suspenderes.

Dommeren og den børnesagkyndige kan altså træffe afgørelse om at det ikke vil være til din søns bedste at blive udleveret til samvær. Det afhænger af meget konkrete forhold.

Beslutter dommeren og den børnesagkyndige, at din søn skal udleveres til dig, men din ekskæreste fortsat nægter, kan dommeren vælge at udstede tvangsbøder til din ekskæreste, så længe udlevering til samvær ikke sker.

I sidste ende kan Familieretten kræve, at din søn tvangsudleveres. I forbindelse med mødet kan det være en god idé at få hjælp fra en advokat. Det er muligt at søge fri proces til sagen.

Med venlig hilsen
Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?
Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm

Skrevet af: Michael michael@sonderborgnyt.dk
14. april 2021 Erhverv, Sønderborg

Stor konference i Sønderborg flyttes til oktober

14. april 2021 Erhverv

Corona-pandemien får endnu engang arrangørerne af ’Impact The Future’ til at udskyde konferencen i Sønderborg til oktober måned, som ellers var planlagt til at finde sted i juni måned. Arrangørerne oplyser i en mail, at udskydelsen skyldes usikkerhed omkring afholdelse af større events, hvor deltagere skal mødes fysisk og oplyser samtidig, at hvis Corona-situationen fortsat […]

Læs mere...