Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om uskiftet bo

23. januar 2021 Samfund

Hej Brevkasse

Jeg har fra et tidligere ægteskab to børn. Min nuværende mand og jeg har ét fælles barn. Hvis jeg dør før min mand, kan han så sidde i uskiftet bo? Eller skal arven til mine børn udredes umiddelbart efter min død?

Hilsen Dorthe

Kære Dorthe

Tak for dit spørgsmål.

Når efterlevende ægtefælle sidder i uskiftet bo betyder det, at skiftet af førstafdødes bo udsættes. Den længstlevende får råderet over sin egen og den førstafdøde ægtefælles formue, men overtager også samtlige gældsforpligtelser, ligesom alt der senere erhverves også indgår i det uskiftede bo.

Artiklen fortsætter under annoncen

Arven fra den førstafdøde ægtefælle fordeles således ikke mellem børnene og den længstlevende ægtefælle, før den længstlevende ægtefælle vælger at skifte boet, eller når den længstlevende ægtefælle selv går bort.

Ved længstlevendes død vil hele formuen blive opgjort som to dødsboer, og arvefor-delingen vil ske enten efter arveloven eller efter bestemmelse i testamente.

Det er ikke alle, der har mulighed for at sidde i uskiftet bo.

Et ægtepar med fælles børn kan uden samtykke fra børnene, vælge at sidde i uskiftet bo, men et ægtepar hvor den ene eller begge har børn fra tidligere (særbørn), skal have samtykke fra særbørnene til, at længstlevende ægtefælle kan sidde i uskiftet bo.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det vil altså sige, at din mand kun kan sidde i uskiftet bo, hvis dine to børn fra et tidligere ægteskab giver samtykke hertil.

Samtykket til uskiftet bo kan med fordel gives som et forhåndssamtykke i forbindelse med oprettelse af et testamente. Et forhåndssamtykke er bindende, og kan ikke senere trækkes tilbage.

Jeg vil under alle omstændigheder anbefale jer at oprette et testamente – også i forhold til arvefordelingen mellem børnene.

Med venlig hilsen
Advokathuset Muurholm

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?
Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Artiklen fortsætter under annoncen

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm

Skrevet af: Michael michael@sonderborgnyt.dk
2. februar 2023 Kultur, Politik

Kulturnatten skal organiseres på en anden måde

2. februar 2023 Kultur

Kultur & Idrætsnatten har været organiseret på samme måde siden 1997 og nu synes de folkevalgte i Udvalget for Kultur, Idræts og Medborgerskab, at det skal gøres anderledes. “Vi vil gerne have, at Kulturnatten breder sig op i midtbyen og også, at den involverer handlen”, siger udvalgsformand Christel Leiendecker til SønderborgNYT. I de tidligere år […]

Læs mere...