Klima og jobskabelse går hånd i hånd i ProjectZero Masterplan2029

1. november 2021 Samfund
Vejen mod CO2-neutralitet i Sønderborg er beskrevet
Vejen mod CO2-neutralitet i Sønderborg er beskrevet

70 lokale eksperter har i efteråret, med hjælp fra BCG, bekræftet den mest omkostningseffektive vej til et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 og sammen skabt Masterplan2029. Planen – som samtidig er fundamentet for at Sønderborg viser verden klimavejen – skal i Byrådet i december.

Et tæt og forpligtigende samarbejde mellem virksomheder, borgere og Sønderborg Kommune har siden 2007 mere end halveret CO2-udledningen i Sønderborg-området og den resterende rejse til et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 er nu konkretiseret i Masterplan2029. Planen har fokus på at skabe et intelligent og integreret energisystem, omstille Sønderborg og samtidig vise verden klimavejen – baseret på en mere effektiv udnyttelse af den grønne energi.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Siden 2007 har vores fælles indsats gjort Sønderborg-området til klimafrontløber. Hele rejsen har bygget på ansvarlige handlinger og et stærkt engagement fra hele lokalsamfundet på tværs af lokalområdets sektorer. Vi er nu halvvejs mod nullet og skal nu i fællesskab bruge de sidste 8 år til at komme helt i mål i 2029. Sønderborgs er på forkant med at vise verden vejen,” siger Hans Lehmann, formand for ProjectZero, i en pressemeddelelse.

Masterplan2029, som Byrådet skal behandle i december måned, har fokus på at demonstrere fremtidens intelligente og integrerede energisystem, hvor der omkostningseffektivt spares på energien overalt, hvor overskydende energi i en sektor opsamles og genanvendes i andre sektorer – og hvor energien bliver grøn og produceres lokalt. Byer og samfund i hele verden har samme udfordringer og behov for inspiration til deres egen klimarejse.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Masterplan2029 er en ambitiøs og perspektivrig plan, som både løser udfordringerne i Sønderborg, skaber forretnings-innovation og samtidig inviterer alverdens byer til at blive inspireret i Sønderborg. Vi har travlt og det bliver svært, men vi har nu en samlet plan, og det skal nok lykkes,” siger Hans Lehmann.

Vejen mod CO2-neutralitet i Sønderborg-området i 2029 betyder, at den ambitiøse energieffektiviseringsindsats i både boliger og virksomheder fortsætter med henblik på at gennemføre enhver mulig udfasning af fossile brændsler i opvarmning, processer og transport, opsamle og genanvende overskudsenergi fra produktions- og forsyningsprocesser og samtidig effektivisere energisystemet. Vedvarende energi fra sol, vind og biomasse skal energiforsyne Sønderborg-området og bidrage til fremstilling af fremtidens nye grønne brændsler.

Artiklen fortsætter under annoncen

Konkret skal der de kommende år skabes et fleksibelt kredsløb af forskellige energikilder som arbejder sammen, så eksempelvis huse varmes op af overskudsvarme fra virksomheder, elbiler oplades om natten, hvor der er mindre tryk på energiforbruget, og data bruges til at sikre, at energien udnyttes på den bedst mulige måde.

”Kampen mod klimaforandringerne koster, men omkostningerne ved at lade stå til forventes at blive langt større. Både Klimarådet og erhvervsorganisationer presser på med at indfase en CO2-afgift, som vil gøre det markant dyrere at bruge fossile brændsler til opvarmning af vores boliger, virksomheder, køre i benzin og dieselbiler samt anvende naturgas i industrielle processer. Jo længere tid et samfund, en virksomhed eller en familie venter med at reducere sit CO2-aftryk, jo dyrere bliver den årlige regning”, siger Hans Lehmann.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis du vil vide mere om rejsen mod CO2-neutralitet i 2029, så tjek www.projectzero2029.dk, hvor du kan se og læse mere om de kommende otte års rejse mod nullet, blandt andet en ny film, der fortæller om, hvordan ProjectZero-visionen nås.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
4. oktober 2023 Sundeved, Kultur

Skal du med NaturStærk på nattur i naturen?

4. oktober 2023 Sundeved

NaturStærk inviterer til Nat i Naturen i Sottrupskov søndag den 5. november kl. 7.30-10.00 og mødestedet er P-pladsen ved Sottrupskov 27A. Vi går i mørke i naturen og efter en time står solen op. Turen gennem skoven er på ca. 3 km. Undervejs er der aktiviteter, som alle kan være med til, og vi slutter […]

Læs mere...