Kloge hoveder finder brugbare klimaløsninger til konkrete udfordringer

10. november 2019 Erhverv

Jona Dose fra SDU brugte, som flere andre studerende, weekenden i Alsion, hvor studerende skulle finde klimaløsninger.

Det er ProjectZero og SDU, der står bag arrangementet ’Sonderborg Smart ZEROHACK’, hvor virksomhederne kommer med fem konkrete problemstillinger og efter en kort introduktion, har studerende fra EASV og SDU 48 timer til at komme med konkrete bud på løsninger som kan forbedre virksomhedernes økonomi, kunderelationer, løseret teknisk problem og samtidig mindske CO2-udledningen i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Blandt andre er Sønderborg Varme kommet med et ønske om, der findes en løsning, som kan råbe vagt i gevær, hvis der pludselig er et alt for stort forbrug af vand i en bolig eller for eksempel et sommerhus.

“Når for eksempel et toilet løber, så bruges der vand, som sendes gennem spildevandssystemet, hvor der er kemikalier. Det er til ingen verdens nytte. Desuden vil beboeren nok ogsåsætte pris på at slippe for at betale for flere kubikemeter vand, der bare er løbet sin vej og ikke brugt”, siger direktør Erik Wolff fra Sønderborg Varme.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nærbokse skal bruges til mere

Allan Kaczmarek, der står bag Swipbox og de mange Nærbokse mener, at Nærboksene, der er fyldt med elektronik må kunne anvendes til at måle eksempelvis luftforurening og andre ting.

“De studerende har sådan set frit slag og jeg er spændt på, hvad de når frem til”, siger Allan Kaczmarek til SønderborgNYT. En ting, der studerende skal have in mente er, at batteriet i en Nærboks holder i ti år.

“Skulle deres ideer betyde, at batteriets levetid bliver et halvt år mindre, så er det indenfor smertegrænsen”, siger Allan Kaczmarek.

Artiklen fortsætter under annoncen

Spildevand og uønsket vand

Jona Dose og hans gruppe sad med en opgave, der handlede om at holde spildevandssystemet fri for uønsket vand, altså opgaven fra Sønderborg Varme.

“Vi er glade, fordi vi har fundet en måde, som gør, at vi kan spore uønsket vand i spildevandssystemet”, siger Jona Dose til SønderborgNYT.

Han fortæller videre, at det har været en herlig weekend.

“Fredagen var ikke så interessant, fordi den blev brugt på at give os en masse informationer. Men lørdag kløede vi på med opgaven”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Søndag eftermiddag står de forskellige arbejdsgrupper foran et dommerpanel, som skal vurdere ideerne.

Juryen er formand for Teknik- og Miljøudvalget Aase Nygaard og direktørerne Erik Wolff fra Sønderborg Varme, Hans Erik Kristoffersen fra Sønderborg Forsyning, Allan Kaczmarek fra SwipBox og Peter Rathje fra ProjectZero.

SønderborgNYT følger op på dommernes vurdering.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
6. december 2021 KV21, Sønderborg

KV21: Byrådet skal godkende forandringer i forvaltningsstrukturen

6. december 2021 KV21

Gennem konstitueringsforhandlingerne er der løbende arbejdet på at ændre på kommunens forvaltninger og dermed på Styrelsesvedtægterne – og når det sker, så skal ændringerne godkendes på to byrådsmøder, der skal holdes med mindst seks dages mellemrum. Det første af møderne blev holdt i den forgangne uge og på torsdag skal forandringerne endeligt godkendes. Politikerne skal […]

Læs mere...