Kom og hør om den vilde sønderjyske pilot

16. september 2022 Kultur
Christian L. Johannsen. Privat foto
Christian L. Johannsen. Privat foto

I kan glæde jer til på mandag, hvor sæsonens første foredrag i foreningen, Kultur i Gråsten, finder sted.

Vi skal høre museumsinspektør René Rasmussen fortælle den spændende historie om den vilde pilot fra Sønderjylland, der havde et noget mere spændende liv end de fleste.

Ved den store genforeningsfest på Dybbøl i 1920 fløj en flyvemaskine ind over Kongeskansen og kastede et Dannebrogsflag ned, skriver Kultur i Gråsten.

Der blev allerede i samtiden spekuleret over, hvem piloten var og om det mon var for at genere H.P. Hanssen, der netop holdt sin tale i samme øjeblik?

Artiklen fortsætter under annoncen

Piloten var sønderjyden Christian L. Johannsen. Han var født i Bylderup sogn, men opvokset i Aabenraa og Flensborg, hvor han fløj første gang allerede i 1911 i en hjemmebygget flyvemaskine.

Under Første Verdenskrig var han tysk krigsflyver på Vestfronten, og efter verdenskrigen var han pilot i Danmark, hvor han under navnet ’Sønderjyden’ fløj opvisninger, taxiflyvning, faldskærmsudspring og almindelig ruteflyvning. Han var involveret i forbryderjagt og deltog i stumfilm.

Efter et uheld med en trafikflyver flyttede han i 1928 til Tyskland. Her var han flyvende avisbud og sprøjteflyver – afbrudt af to spektakulære langdistanceflyvninger: I 1929 fra London til Kina og i 1931 over Atlanten – som den første sønderjyde og som den anden dansker.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 1930erne blev han en del af den tyske genoprustning, og under 2. verdenskrig uddannede han piloter til Luftwaffe. Efter krigen vendte han hjem til Danmark igen, hvor han førte et stille liv som lappeskrædder indtil sin død i 1972.

Hele denne historie – og mange flere detaljer – fandt René Rasmussen ud af, da han begyndte at bore i historien om den ukendte pilot over Dybbøl. Han fandt også originale filmklip med Christian Johannsen.

Kom og hør den utrolige historie. Foredraget starter kl 19 og finder sted i BHJ-salen i Ahlmannsparken i Gråsten. Det koster 100 kroner og forfriskning kan købes.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
7. oktober 2022 Kultur, Sønderborg

Historisk Festival kredser om hertugerne

7. oktober 2022 Kultur

Sønderborg Slot danner i efterårsferien rammen om en helt særlig tidsrejse, når vi tirsdag den 18. oktober 2022 inviterer alle til en historisk festival i hertugens fodspor, skriver slottets ledelse. I centrum for dagen står både Sønderborg Slots forhenværende slotsherre hertug Hans den Yngre, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg samt hans 23 børn og Louise Auguste, hertuginde […]

Læs mere...