Kom og hør om fyrstens og elitens gravplads på Als

15. januar 2022 Kultur
Fra Tombølgård. Foto: MSJ
Fra Tombølgård. Foto: MSJ

En gravurne med låg af et romersk bronzefad fra tiden lige efter Kristi fødsel hører absolut til sjældenhederne, når vi taler om arkæologiske fund. Bronzefadet vidner om, at her ligger en person, der havde forbindelse til romerne og var af stor betydning, måske endog en lokal fyrste.

Sådan en urne fandt Jens Raben fra Museet på Sønderborg Slot i 1932 under en lille udgravning ved Tombølgård nord for Kær på Als, skriver Museum Sønderjylland i en pressemeddelelse.

Raben undersøgte kun denne ene grav, og arkæologer fra Museum Sønderjylland blev glædeligt overraskede, da de i 2018 gravede resten af den indtil da ukendte gravplads ud, og fandt indtil flere meget rige grave fra samme tid som fyrstegraven.

Artiklen fortsætter under annoncen

Onsdag 26. januar klokken 19:30 præsenterer museumsinspektør på Museum Sønderjylland Mads Leen Jensen i et foredrag på Sønderborg Slot både fyrstegravens historie og resultaterne fra museets nylige udgravning. Han tegner desuden et billede af forholdene på Als og i Sønderjylland i tiden lige efter Kristi fødsel.

Dateringen af urnen med bronzefadslåget gør den til én af de tidligste, danske fyrstegrave med bronze fra romerriget. Men også blandt de nyfundne grave er der sjældenheder, eksempelvis har en fornem kvinde fået både sine guldsmykker og beslag fra hovedtøjet til en hest med sig i graven.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foredraget om fyrstegraven og elitens gravplads ved Tombølgård arrangeres af Museum Sønderjylland og er det første i en serie på fire foredrag om nyere arkæologiske udgravninger i Sønderborg Kommune.

Billetter til 75 kroner købes ved indgangen.

Medlemmer af Museumsklubben og Historisk Samfund for Als og Sundeved får 20 procent rabat.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
3. juni 2023 Sønderborg, Debat

Debat: Avnbøløsten-borgerne holder Venstres byrådsgruppe op på vindmølle-løfter

3. juni 2023 Sønderborg

I onsdags var der mødt adskillige mennesker fra Avnbøløsten op ved Rådhuset, hvor de demonstrerede imod Byrådets planer om, der skal stilles vindmøller op i deres lokalområde. I Byrådssalen fik de lov til at stille et spørgsmål til Byrådet – og spurgte om Venstre og Socialdemokratiet havde tænkt sig at holde deres løfter. Svaret de […]

Læs mere...