Kom til kompostdag og hør om grundvand

11. april 2019 Samfund

Vandsamarbejdet, Sønderborg Forsyning og Sønderborg Kommune har i fællesskab lavet i kampagnen ”Rent vand til alle”.

Kampagnen går i luften på Kompostdagen lørdag den 13. april, hvor mange af haveejere tager på genbrugspladserne i Vesterlund, Skodsbøl, Glansager og Gråsten for at hente billig kompost.

“Vi benytter anledningen til at præsentere tre enkle, nemme og effektive tips til havearbejde uden brug af sprøjtegift. Vi skal passe godt på vores drikkevand, og derfor vil vi gerne anvise gode alternativer til sprøjtegifte. Vi lægger ikke skjul på, at alle er nødt til at gøre en indsats – det virker kun, når vi er fælles om det”, siger Peter Petersen, der er formand for Vandsamarbejdet, der er en sammenslutning af alle vandværker i Sønderborg Kommune, herunder Sønderborg Forsyning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kom til kompostdag og få en snak om grundvandet

Faktisk er det nemt at holde sin indkørsel, græsplæne og blomsterbed pæne uden at bruge sprøjtegifte, der kan trænge gennem jordlagene og forurene grundvandet.

Det er især kombinationen af mange forskellige stoffer i grundvandet, der kan skabe uforudsigelige problemer i fremtiden.

Når giftstofferne blander sig med andre stoffer, kan små koncentrationer, der i sig selv er ufarlige, blive farlige for mennesker.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fænomenet kaldes ”cocktail-effekten”.

“Når grænseværdien for alle stoffer er meget lav, er det for at beskytte borgerne mod sundhedsskadelige stoffer. Vi skal kunne stole på, at vi kan drikke vandet fra vandhanen. Det er for at tage højde for faren for en cocktail-effekt og undgå uoprettelig skade for grundvandet, at vi arbejder så hårdt på at fjerne brugen af sprøjtegifte”, siger Peter Petersen i en pressemeddelelse.

Lørdag står repræsentanter fra Vandsamarbejdet og Sønderborg Kommune klar på genbrugspladserne i Vesterlund, Glansager, Gråsten og Skodsbøl fra klokken 10 til 14. Her er alle velkomne til en snak om grundvandet og tips til giftfrit havearbejde – og så er der gratis ringriderpølse lige så længe, lager haves.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tre tips – med stor effekt

Styrk din græsplæne med for eksempel en blanding af fin kompostjord og finkornet sand – græs er det bedste middel mod mos.

Brug en ukrudtsbrænder til at slippe af med mælkebøtter, græs og andet ukrudt mellem fliserne – det er både nemt og effektivt.

Giv ikke myrerne gift – brug kogende vand i stedet.

Læs mere på https://sonfor.dk/rentvandtilalle/

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
7. december 2021 112, Sønderborg

Miljøvagten holder øje med spildt mælk

7. december 2021 112

Tirsdag eftermiddag har der været et uheld med mælk hos en virksomhed på Ellegaardvej i Sønderborg. Det betyder, at cirka 1000 liter mælk er løbet i afløbet og derfra videre til Ulkebøldam. Det betyder, at Ulkebøldam kan få en smule misfarvning i de kommende dage. Lige nu kan man se misfarvning af vandet i gl. […]

Læs mere...