Kommunen har oprettet en mini-krisestab til håndtering af Ukraine-konflikten

1. marts 2022 Samfund

Ruslands angreb på Ukraine får også betydning for Sønderborg Kommune. Lige nu er det indkvartering, som presser sig på, for Sønderborg skal, lige som resten af landets kommuner, melde ind med indkvarteringsmuligheder for ukrainske flygtninge. Samtidig oplever kommunen et stort antal henvendelser fra borgere om privat indkvartering, donation af bamser, undervisning, regler for pas og lignende.

Derfor er tidligere HR-chef i Sønderborg Kommune, Aase Henriksen, udpeget som Ukraine-koordinator i Sønderborg Kommune.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Forvaltningen har oprettet en mini-krisestab til at håndtere kommunens opgaver i forbindelse med Ukraine-konflikten. Det gælder i særlig grad koordinering af de mange forskellige opgaver og henvendelser, kommunen får. Spørgsmålet om indkvartering for ukrainske flygtninge presser mest på, men samtidig oplever vi et stort antal henvendelser fra blandt andet KL, Politiet og Udlændingestyrelsen. Det kalder på en samlet koordinering i kommunens forvaltninger i denne særlige situation”, siger kommunaldirektør, siger Tim Hansen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommune afventer – lige som resten af landets kommuner – en beslutning fra Folketinget om, hvordan Ukraine-situationen skal håndteres. Det gælder ikke mindst i forhold til modtagelse af ukrainske flygtninge, og hvordan man skal tage imod allerede ankomne og herboende ukrainere samt reglerne for indkvartering.

De ukrainere, som er indrejst på biometrisk pas – udstedt efter januar 2015 – kan opholde sig visumfrit i Danmark i 90 dage. Ukrainere med pas udstedt før denne dato skal have visum. Når ukrainere opholder sig visumfrit eller på visum, kan de bo hos venner, familie eller være privat indkvarteret, uden at søge om asyl. Lige nu mangler der en afklaring på, hvilke rettigheder ukrainerne har, når de opholder sig i landet – visumfrit eller på visum. Det gælder blandt andet ret til sundhedstilbud, dagtilbud, skolegang og lignende.

Artiklen fortsætter under annoncen

I forhold til myndighedsopgaverne er Sønderborg Kommune allerede godt i gang, og kommunen har blandt andet meldt flere private indkvarteringsmuligheder ind til Politiet. Sønderborg Kommune vil snarest tage kontakt til frivillige foreninger som blandt andet Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og ukrainske foreninger for at inddrage dem i arbejdet.

Sønderborg Kommune har gennemgået sine indkøb for 2020 til 2022 for at undersøge, om der var fakturaafsendere fra Rusland og Hviderusland samt undersøgt internationale overførsler for at tjekke, om der på anden vis skulle have været en samhandel med virksomheder i Rusland og Hviderusland. Det er ikke tilfældet og Sønderborg Kommune har derfor ikke – i den undersøgte periode – haft direkte indkøb ved virksomheder i de to lande. Sønderborg kommunes investeringsportefølje er heller ikke relateret til Rusland eller Hviderusland.

Artiklen fortsætter under annoncen

I forhold til de mange henvendelser fra borgerne om privat indkvartering, donationer og lignende beder Sønderborg Kommune folk om – indtil videre – at henvende sig til Udlændingestyrelsen.

Det kan ske på telefon 35 36 66 00. Se eventuelt mere på Udlændingestyrerens hjemmeside .

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
13. august 2022 Politik, Sønderborg

Et skridt tættere på at flere af kommunens biler kører på el

13. august 2022 Politik

Natur-, Klima- og Miljøudvalget godkendte i marts Handleplan for grøn omstilling af persontransport. Et af tiltagene handler om at kommunen skifter benzin- og dieselbiler ud med elbiler. På onsdag skal Økonomiudvalget gerne nikke til udrulningsplanen. I forhold til at få sat ladestationer op, så forelægges sagen til Teknik-, By og Boligudvalgets beslutning, idet der er […]

Læs mere...