Kommunen vil tage hjemmetræningen fra dreng med Downs-syndrom

29. juni 2018 Broager

For tre år siden fik et par i Broager en dreng med Downs-syndrom.

“Vi havde tilmeldt ham til en dagplejeplads, men fandt ud af, at der kunne han slet ikke være”, siger moderen til SønderborgNYT.

Heldigvis er det sådan, at forældre har ret til at hjemmetræne handicappede børn.

“Og det valgte vi så – og kommunen gav os en bevilling, der rakte et år frem”, siger moderen. Hun tilføjer, at man ikke må tildele tidsbegrænset hjemmetræning

“Enten har du det eller også har du det ikke. Man må og kan ikke sætte en slutdato på”.

Artiklen fortsætter under annoncen

I første omgang ville familiens sagsbehandler ikke bevilge hjemmetræning, hvor kommunen så skal dække tabt arbejdsfortjeneste til moderen.

“Men det var der heldigvis andre i kommunen, der ville”.

Børnehave

Hjemmetræningen sker i tæt samarbejde med Børnespecialisterne i Odense og moderen fortæller, at dem er hun dybt taknemlig for.

“Og så har vi kæmpet for at få vores søn i børnehave nogle timer om ugen – og børn i hjemmetræning i f. eks. Odense, kan komme op til ti timer i børnehave, så de møder andre børn”, siger moderen. På et tidspunkt fik familien deres søn i en lokal børnehave i et par timer om ugen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ved hjælp af interne fejl i kommunen lykkedes det drengen pludselig at falde ud af hjemmetræningen. Der blev ikke blev fulgt op på sagen.

“Så fik vi bevilget en ny tidsbegrænset periode”.

Seneste nyt

Det seneste nye i sagen er, at Sønderborg Kommune vil have drengen på Børnehuset Sønderskov, som er et specialtilbud. Forvaltningen mener ikke, at hjemmetræningen skal fortsætte.

“Men en psykolog siger, vores søn er i god trivsel og udvikling med sin hjemmetræning. Hun beskriver ham samtidig som udfordret. Hans sagsbehandler erkender, at han er skrøbelig, men vil have ham afsted alligevel”, siger moderen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Familien ønsker at fortsætte hjemmetræningen og vil gerne have en ordning, som i Odense, så drengen kan komme nogle timer i daginstitution i løbet af ugen.

“Jeg har skrevet til Byrådet, at jeg kæmper med forvaltningen for at få den ordning og bad Byrådet, som jo er øverste myndighed om at sikre at Sønderborg får en ordning, hvor børn i hjemmetræning kan komme nogle timer i vuggestue eller børnehave”, siger moderen.

“Borgmesteren svarede, at det vil Børne- og Uddannelsesforvaltningen se på”, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Beslutter uden at lytte

Forvaltningen har bestemt sig for at stoppe hjemmetræningen og har sendt familien deres indstilling. Og på vejen frem til den indstilling, så har forvaltningen – ifølge moderen – ikke lyttet til eksperter, der kender hendes søn.

“Det er som om, at når sangsbehandlere får et skrivebord, så ved de alting bedre end de eksperter, der har med de berørte mennesker at gøre”.

Ikke nok med at forvaltningen ikke lytter, sagen blev afgjort inden familien nåede at reagere.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi havde 14 dage til at reagere i, men allerede efter en uge, blev sagen afgjort”, siger moderen, som agter af anke afgørelsen og sagsforløbet.

“Lovgivningen er jo med os”, siger moderen – velvidende at Børne- og Uddannelsesforvaltningen har “tabt” en betydelig del af de sager, der er sendt til ankeinstansen. Problemet ved at gå den vej er, at det tager virkelig lang tid.

Familien har ønsket at være anonym – og SønderborgNYT har navn og adrresse på de implicerede.

Tavshed fra kommunen

Børne- og Uddannelsesforvaltningen har valgt ikke at svare på kritikken i artiklen – og det samme har udvalgsformand Claus Klaris og næstformand Jesper Smaling.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
22. oktober 2021 KV21, Sønderborg

Regionsrådsvalg: Regionsrådskandidater tager en tur gennem byen

22. oktober 2021 KV21

Fredag eftermiddag gik Mette With Hagensen og Jette Damsøe Henriksen en tur gennem Sønderborg midtby og de to regionsrådskandidater fik følge af borgmester Erik Lauritzen og andre socialdemokratiske partifæller. Og det giver god mening at gå ud og møde de kommende vælgere. “Når vi går på gaden, så har vi samtaler med folk, som vi […]

Læs mere...