Kommunerne får 2,4 milliarder velfærdskroner retur

18. marts 2016 Politik

De 2,4 milliarder kroner, som landets 98 kommuner tilsammen skal finde i besparelser næste år, bliver alle ført tilbage til kernevelfærd i kommunerne.

jpg” alt=”Benny Engelbrecht har påtalt forskellen på kan og skal.” width=”276″ height=”300″ /> Benny Engelbrecht har påtalt forskellen på kan og skal.

Det er ifølge Fyens Stiftstidende situationen, efter 43 stemte for, ni stemte imod, og 55 hverken for eller imod Venstre-regeringen og Dansk Folkepartis fælles forslag under torsdagens afstemning i folketingssalen.

De mange blanke stemmer kom fra rød blok, der ønsker omprioriteringsbidraget helt afskaffet, men som dog ikke vil spænde ben for, at kommunerne får pengene tilbage i 2017.

Afstemningen efterlader usikkerhed om, hvad der skal ske med omprioriteringsbidraget for 2018 og 2019 – og det mødte under onsdagens hasteforespørgselsdebat kritik fra Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht:

“Udfordringen er, at man ikke har en afklaring for 2018 og 2019. Desuden er der nogle ret svære bløde formuleringer i den vedtagelse, der ligger. Der står, at man “bør” føre pengene tilbage – ikke at man “skal” føre pengene tilbage”, sagde han.

“Vi skal ikke ende med en gummiparagraf, så pengene ender med at blive brugt til noget helt andet alligevel”.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen har forsikret, at forslaget ikke åbner for, at pengene kan gå til skattelettelser eller andre ting, der ikke kan betegnes som kernevelfærd i kommunerne.

Fordelingen af de 2,4 milliarder kroner skal ske under forårets forhandlinger med kommunerne og til efterårets finanslovsforhandlinger, påpegede finansministeren samtidig.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk