Kontanthjælpsloftet kan vedtages torsdag

15. marts 2016 Politik

Torsdag vedtager blå blok sandsynligvis et nyt kontanthjælpsloft.

Men det nye loft er ikke gået ubemærket hen. Det er blevet skældt ud for at ramme handicappede urimeligt, hvilket har medført to justeringer til det oprindelige forslag. Men trods ændringerne, så er oppositionen stadig ikke tilfredse.  Artiklen fortsætter under annoncen

dk/wp-content/uploads/2015/02/penge-300×129.jpg” alt=”penge” width=”300″ height=”129″ />

2. oktober præsenterede regeringen sit udspil til et nyt og moderne kontanthjælpsloft under overskriften: “Det skal bedre kunne betale sig at arbejde”. Dermed fulgte regeringen op på en af sine mærkesager fra valgkampen, skriver Altinget.

Det nye kontanthjælpsloft reducerer ikke selve kontanthjælpssatsen. Men det betyder, at man indfører et loft for, hvor meget en kontanthjælpsmodtager maksimalt kan opnå i støtte fra det offentlige.

Det vil sige, at man eksempelvis kan risikere at få mindre i boligstøtte, hvis det samlede beløb på ens offentlige forsørgelse løber op og rammer loftet.

I aftalen står, at “ingen kan få den samlede ydelse reduceret med mere end summen af særlig støtte og boligstøtte. Dermed reduceres kontanthjælpen eller de børnerelaterede ydelser ikke.”

Se i tabellen, hvordan loftet ser ud for de forskellige grupper.

Nyt loft Kontanthjælpssats for voksne
Enlige uden børn 13.121 10.849
Enlige forsøgere med et barn 15.031 14.416
Enlige forsøgere med to børn eller flere 15.385 14.416
Samlevende og gifte uden børn 10.849 10.849
Samlevende og gifte med et barn 14.416 14.416
Samlevende og gifte med to børn eller flere 14.416 14.416

Regeringen betegner forskellen som den økonomiske gevinst, som kontanthjælpsmodtagerne kan se frem til ved at tage et arbejde.

Oppositionen mener derimod, at forskellen er et udtryk for, hvor meget fattigere en kontanthjælpsmodtager bliver efter loftets indførsel.

Rådet for Socialt Udsatte og Socialrågiverforeningen giver også i sine høringssvarudtryk for, at loftet vil være lig med mere fattigdom, og det kan have den konsekvens, at den berørte gruppe rykker endnu længere væk fra arbejdsmarkedet.

For enlige vil det nye loft betyde en forskel på 2.500-3.800 kroner om måneden afhængig af antallet af børn.

Ægtepar vil opleve en forskel på 1.500-2.300 kroner om måneden afhængig af antal børn.

Hos samlevende vil forskellen være 500-1.600 kroner afhængig af antal børn.

Handicappede

Kritikken fra de handicappede har betydet, at Dansk Folkeparti har presset regeringen til at tilføje justeringer til den ellers færdige aftale, så enkelte grupper kan blive undtaget for kontanthjælpsloftet.

Efter to justeringer er to grupper handicappede blevet undtaget fra loftet. Den ene gruppe er handicappede, der bor i en særlig handicapbolig, som de har fået henvist af kommunen. Den anden gruppe er handicappede, der også bor i handicapbolig, men som de selv har fundet.

Det nye kontanthjælpsloft træder i kraft fra 1. april 2016 med virkning seks måneder senere for både eksisterende og nye kontanthjælpsmodtagere.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk