Kontrakten med BIOS kan ikke ændres

15. oktober 2015 112

Hvis Bios ikke lever op til kontrakten med Region Syddanmark, kan regionen blive tvunget til at ophæve kontrakten med selskabet. Ellers kan det være uretfærdigt for de andre, der bød på opgaven.

Region Syddanmark skal faktisk ophæve kontrakten med Bios, hvis Bios leverer væsentligt mindre end det, der står i aftalen med regionen. Det står i reglerne om udbud.bios3

Artiklen fortsætter under annoncen

“Udbudsreglerne forbyder, at man ændrer aftaler væsentligt”, siger professor i jura på Center for virksomhedsansvar på Københavns Universitet, Karsten Naundrup Olesen.

I en kronik i Jyllands-Posten beskriver juraprofessoren fra København sammen med kollegaen Michael Steinicke, hvordan regionen kan komme til at sidde i et slemt dilemma. På den ene side skal regionen varetage borgernes interesse og sørge for en velfungerende ambulancetjeneste. På den anden side siger udbudsreglerne, at hvis Bios ikke lever op til kontrakten med regionen, så skal regionen ophæve kontrakten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Af hensyn til de andre budgivere er det nemlig ikke tilladt, at fx Bios leverer væsentligt mindre mindre end det, der er aftalt, fordi så er det uretfærdigt over for de andre virksomheder, som bød på at drive ambulancetjenesten.

“Alle, der byder på opgaven, skal jo behandles ens”, siger Karsten Naundrup Olesen.

Borgernes interesse

“Det må ikke være uigennemsigtigt, hvad der egentlig bliver købt”, siger Karsten Naundrup Olesen. Derfor må man ikke lave væsentlige ændringer i kontrakten, når aftalen er indgået.bios

“Måske er det i borgernes interesse at fastholde aftalen, selv om juridisk er det ikke sikkert, at det holder”, siger han.

En virksomhed, der føler sig snydt, kan klage til Klagenævnet for Udbud, der så vil vurdere, om der er sket væsentlige ændringer i forhold til kontrakten, og om opgaven skal i udbud igen.

Der findes ikke sager, som ligner aftalen mellem Bios og Region Syddanmark, så det er svært at sige, hvad en “væsentlig ændring” indebærer.

“Jeg kan ikke sige, hvor længe regionen kan tåle det her”, siger Karsten Naundrup Olesen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det afhænger af ydelserne, konsekvenserne af ændringer og hvad der står i kontrakten”.

Bios manglede 1. oktober fortsat ni biler ud af 69 ambulancer og 12 liggende sygetransporter, og responstiden var 8,4 minutter, mens kravet i aftalen var 7,9 minutters responstid.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
8. maj 2021 Augustenborg, Erhverv

Lillebælt Syd: Flere vindmøllestørrelser er i spil

8. maj 2021 Augustenborg

Det er længe siden, der er sagt noget om den vindmøllepark, som Sønderborg Kommune gerne vil have sat op i Lillebælt, men det betyder ikke, at projektet står stille. Seneste større milepæl var i 2019, hvor Sønderborg Forsyning i august indsendte en opdateret miljøkonsekvensvurdering. Efterfølgende har der fra flere sider været behov for både at […]

Læs mere...