Kulturelle sværvægtere kom med input til Kulturkompasset

12. oktober 2017 Kultur

Onsdag aften var en række af de kulturelle sværvægtere samlet på Hotel Comwell i Sønderborg, hvor hovedopgaven var at komme med input til Kulturkompasset, så det nye byråd får inspiration til at sætte en kulturel overskrift for de kommende fire år.

“Sønderborg ligger hvor den ligger, så vi skal gøre noget ekstra for at rage op”, siger Stephan Kleinschmidt, som er formand for byrådsudvalget Regional og Kulturel Udvikling. Kulturen skal både fascinere sønderborgenserne og trække turister til.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kulturudvalgsformand Charlotte Riis Engelbrecht husker deltagerne på, at det er ti måneder siden, der blev vist nogle glimt fra sommerens kulturoplevelser i Det Sønderjyske Hus, så der var noget at glæde sig til.

“Det har været en forrygende sommer med masser af arrangementer og vi er slet ikke igennem 2017 endnu”, siger hun.

Inspiration udefra

I et forsøg på at få de kulturelle sværvægtere til at tænke lidt anderledes, så var Kim Bisgaard fra Aarhus inviteret for at fortælle, hvad der rører sig rundt omkring.

Artiklen fortsætter under annoncen

I en alder af bare 28 år blev han ansat som direktør på Horsens Ny Teater.

“Nu har jeg ikke noget arbejde, men tager de opgaver, der passer mig”, siger han.

Han fortæller, at verden er ved at blive automatiseret.

“Og så er der unge, der kører tidligt fra fodbold for at nå hjem og se Bonderøven på tv i real time, så hvad sker der lige?”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi er inde i et skifte, hvor der i dag er 2,2 miliarder mennesker, som bruger smartphones og om få år er antallet vokset til 5,5 milliarder. Så vi kan lynhurtigt kommunikere og dele viden med de fjerneste egne i verden”.

“Vi skal vænne os til, at i fremtiden vil intet gå så langsomt, som det går i dag”.

“Og det ligger fast, at teknologien vil overtage jobs og funktioner, så i fremtiden bliver der brug for de evner, som teknologien ikke har”, siger Kim Bisgaard.

Mange virksomheder trækker deres produktion hjem fra blandt andet Kina.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men det er ikke noget, der giver arbejdspladser. Nu er det nemlig lige så billigt at have teknologien stående i Danmark”, siger han.

Bæredygtighed er et sikkert hit

“Vi skal bruge vores kreativitet, så vi gavner bæredygtigheden, fordi det er godt – og masser af mennesker vil gerne gøre gode ting”, siger Kim Bisgaard. Han kalder bæredygtighed for verdens største hit.

“Jeg foreslår, at man bruger sin kreativitet på at gøre kedelige jobs sjove”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I Sønderborg har i alt det, som andre prøver at finde plads til – og det skal i bruge”, siger Kim Bisgaard og taler om natur og idyl.

“Sønderborg er et dejligt sted, men det er næsten for pænt. Her har man ikke lyst til at køre for stærkt”, siger han.

Og måske handler det om, at der er for lidt plads til den kreative galskab, som vækker opsigt og giver genlyd langt ud i landet, langt ud i verden.

Måske skal der være plads til det, som slet ikke “passer ind”.

Måske holder vi de frie fugle i kort snor.

Lad være at bygge stort

Kim Bisgaard tror ikke på, der er smart at bygge nyt og stort.

“Gå tilbage til rødderne og jeg kender til en gammel forladt fabriksbygning, der i dag bruges af kulturelle entreprenører”.

Gruppearbejdet

Efter ordene fra Kim Bisgaard satte deltagerne sig i arbejdsgrupper og rystede ideer ud af ærmerne – og en kvik rundtur ved tavlerne med ideerne viste, at rigtigt mange af dem er de ting, som vi allerede har.

For eksempel: Gør noget for billedkunsten, fællessang, vandreture.

“Sønderborg ligger hvor den ligger, så vi skal gøre noget ekstra for at rage op”, sagde Stephan Kleinschmidt i sin indledning.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. september 2022 Sønderborg, Frivillige

Mandag var fire håndboldspillere på køkkenholdet

27. september 2022 Sønderborg

Mandag eftermiddag mødtes en gruppe børn og frivillige fra Ungdommens Røde Kors med fire af de seje håndboldspillere SønderjyskEs herrehold og det gjorde de for at hygge sig med at lave mad og spise sammen. SønderborgNYT fangede håndboldspilleren Rasmus Bech og ‘køkkenpigen’ Cecilie, som fortalte, hvilke opgaver, som de havde fået. “Vi har hakket chokolade, […]

Læs mere...