Kulturlivet kan tage erfaringer fra Gråsten med sig videre

8. februar 2016 Sundeved

Mandag aften blev der sat ord på en del af kulturen i Sønderborg og det skete på Sønderborg Teater, hvor IMG_8224overskriften hed: Kulturkompas 2016.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi skal være på scenen her på teatret, fordi det jo er på scenen, altså i maskinrummet, kulturen skabes”, siger Vibe Voetmann, som var guide gennem aftenens program.

“Det her er et forum, hvor folk mødes og danner nye netværk”, siger Charlotte Riis Engelbrecht fra byrådet. Hendes politiske kollega Stephan Kleinschmidt siger:

“Det er anden gang vi holder sådan et kulturforum og det handler om at se kulturen som en ressource, der skal tænkes ind”, siger han. Han fortæller, at Sønderborg vil kulturn, som er et af byens fyrtårne.

“Kultur er uhørt vigtigt”, siger Stephan Kleinschmidt. Derfor skal der holdes kog i hverdagskulturen.

Multikulturhuset

“Tankerne om et nyt Multikulturhus begyndte i 2007 og tirsdag skal det første spadestik tages”, siger Carsten IMG_8241Nicolaisen fra Sønderborg Bibliotek. Stedet skal være et center for læring, kunst og kultur.

“Det er Sønderborg Bibliotek, Det Tyske Bibliotek og Kunstskolen, der skal flytte ind”, siger Carsten Nicolaisen og viser en række slides, så aftenens deltagere får en idé om, hvordan huset kommer til at se ud og også virke.

De unge bidrager også

Sønderborg Student Foundation, der blandt andet holder Ungecafeen kørende, er også en del af kulturlivet i

Den studerende vil gerne være en del af Sønderborg - og ikke alene af nogle foreninger.

Den studerende vil gerne være en del af Sønderborg – og ikke alene af nogle foreninger.

Sønderborg. Fra dem er meldingen, at der knokles ihærdigt med arrangementer.

“Jeg er med i Student Foundation og så spiller jeg volleyball. De to ting er jeg en del af. Ikke af Sønderborg. Derfor skal vi have fundet vejen til, at alle studerende føler sig som en del af Sønderborg”, siger en studerende.

Borgerdreven innovation

“Hvis man oversætter borgerdreven innovation til sønderjysk, så betyder det, at vi gør det selv”, siger Karsten Gram fra Gråsten Forum. Han fortæller, at andre, der vil have, at der sker noget i deres lokalområde, kan lære meget af Gråsten.

“Skal der ske noget, så skal i lave det selv. Det hjælper ikke at vente”, siger han.

I Gråsten lavede man en masterplan.IMG_8209

“I planen tog vi højde for, at nogen skal lave det, som vi ville”, siger Karsten Gram. Gennem masser af snakke med foreninger, erhvervs- og forretningsliv i Gråsten og med de gråstenere, der ikke var en del af nogle af de ting.

“Vi var fælles om at ville, at Gråsten skal være alletiders sted at bo og med det afsæt, kan hver enkelt af os se os selv i alle projekterne”, siger Karsten Gram. Når der skulle sættes nogle ting i gang, så blev der ledt efter tovholdere og frivillige.

“Og vi huskede, at nogle frivillige arbejder 112 procent – og andre 5”, siger han. Og der blev lavet plads til dem alle.

Karsten Gram fra Gråsten får en kultur-køreplan sat ned på jorden, så den er lettere at forholde sig til.

Karsten Gram fra Gråsten får en kultur-køreplan sat ned på jorden, så den er lettere at forholde sig til.

“Vi vil det samme for Gråsten allesammen, så det er hjerteblod det her”, siger Karsten Gram. Gråsten Æblefestival er vokset ret betydeligt fra 2014 til 3015, fordi flere bidrager til den fælles opgave.

“Det er som at spille håndbold. Hvis du har bolden i hånden kan du score mål”, siger Karsten Gram.

Efter oplægget forlod deltagerne scenen og gik ind på Hotel Comwell, hvor der kunne cirkuleres mellem flere stande.

Her kunne deltagerne stille spørgsmål og komme med input.

billede

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk