Kun få var med til første spadestik til biogasanlægget i Kværs

20. november 2020 Erhverv
Første spadestik i Kværs
Første spadestik i Kværs

Torsdag blev det første spadestik taget til det kommende storskala biogasanlæg Nature Energy Kværs. Det er Danmarks største biogasproducent, Nature Energy, som står bag byggeriet af det kommende biogasanlæg, der forventes at være klar til at producere store mængder klimavenlig biogas allerede til april 2022.

Af hensyn til coronarestriktionerne, herunder forsamlingsforbuddet på max 10 personer, blev det besluttet ikke at invitere pressen eller andre gæster. Til spadestikket deltog derfor kun de parter, som har været direkte involveret i projektet, nemlig Sønderborgs borgmester, få medlemmer fra den lokale leverandørforening og enkelte medarbejdere fra Nature Energy, skriver selskabet fredag i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hos Nature Energy ser man frem til at kunne starte biogasproduktionen ved anlægget i Kværs, som vil få en stor rolle i Danmarks produktion af biogas. Det understreger Peter Gæmelke, bestyrelsesformand i Nature Energy.

”Nature Energy Kværs bliver et topmoderne biogasanlæg i storskala, der både har de fysiske rammer og teknologien til at producere store mængder af klimavenlig biogas og grøn gødning til markerne. Når anlægget i Kværs sender den første lokalt producerede biogas ud på gasnettet i 2022, vil det derfor få en stor betydning for den danske produktion af grøn og CO2-neutral energi. Biogas er en helt central vej til at opnå effektive CO2-reduktioner her og nu, og derfor ser vi frem til at Nature Energy Kværs står klar allerede i 2022”, siger Peter Gæmelke.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen, var ligeledes til stede ved det første spadestik i Kværs, hvor byggeriet af det nye biogasanlæg officielt blev sat i gang. For borgmesteren er det forestående byggeri af biogasanlægget et vigtigt skridt for den grønne omstilling i kommunen.

”Udnyttelsen af biomasse har et meget stort potentiale, for biogas er grøn energi lavet på affald og gylle, og på den måde skaber vi bæredygtige løsninger. Jeg er rigtig glad for at være med til spadestikket til det andet storskala biogasanlæg i Sønderborg Kommune, for udnyttelsen af biogas er en væsentlig faktor i vores klimaambition om at få nedbragt CO2-udslippet”, siger Erik Lauritzen og fortsætter:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg har forståelse for den skepsis og bekymring, der har været i dele af lokalområdet. Jeg ved, at Nature Energy gør alt, selskabet kan, for at overholde de krav, der stilles i forhold til støj og lugt. Og der vil blive holdt øje med trafikken, når anlægget tages i brug. Men jeg må også sige – helt generelt – så kan vi ikke gennemføre den grønne omstilling uden at acceptere forandringer og gener”.

Når Nature Energy Kværs står færdigt, vil det kunne klare hele 800.000 tons biomasse årligt ved fuld udbygning. I første omgang vil anlægget komme til at håndtere 400.000 tons pr år, hvilket vil give en årlig produktion på ca. 24 mioillioner kubikmeter grøn gas.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lokalt bidrag til den grønne omstilling 

Det er den lokale leverandørforening BioenergiSyd, som vil levere en væsentlig del af biomassen til anlægget. For Martin Lambert, formand hos BioenergiSyd, har det stor værdi, at biomasse fra lokalområdet bidrager til den grønne omstilling.

”I BioenergiSyd er vi stolte af, at vores lokale biomasse vil indgå i fremtidens produktion af biogas og derigennem bidrage til den grønne omstilling i Danmark. Vi ser biogassen som et helt centralt element for at nå i mål med den grønne omstilling. Derfor er vi rigtig glade for at samarbejde med Nature Energy og være en del af biogasproduktionen i Kværs,” udtaler formand hos BioenergiSyd, Martin Lambert Pedersen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med biogasproduktionen skabes der en afgørende recirkulering af næringsstoffer, da den afgassede biomasse kommer retur til landmændene som grøn gødning. Hermed bidrager produktionen både med klimavenlig energi og et bæredygtigt gødningsprodukt til gavn for det lokale landbrug.

I oktober blev Nature Energys første store biogasanlæg i Sønderborg Kommune, Nature Energy Glansager, indviet af Dansk Metals forbundsformand Claus Jensen.

Anlægget i Kværs bliver hermed Nature Energys andet storskala biogasanlæg i kommunen.

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
2. februar 2023 Kultur, Sønderborg

LGBTQ+ satte Sønderborg på Europakortet

2. februar 2023 Kultur

LGBTQ+ Sønderborgs Pride Week er blevet optaget i Spatacus Magasin, som er et af de største magasiner for homoseksuelle. Bladet udkommer fire gange årligt i europæiske lande syd for Danmark, oplyser LGBTQ Sønderborg, der på den måde har fået Sønderborg på Europakortet. Desuden er priden også at finde på deres hjemmeside.

Læs mere...