KV21: Borgmesterkandidater fra rødt og blåt ringhjørne i valgkamp

8. november 2021 KV21
Borgmester-duel i Gråsten
Borgmester-duel i Gråsten

Søndag formiddag blev der budt velkommen til en politisk duel, hvor kandidaterne var den forsvarende titel-indehaver, borgmester Erik Lauritzen og udfordreren borgmesterdkandidat Ellen Trane Nørby fra Venstre.

Scenen var sat i Ahlmannsparken i Gråsten og der var pænt med tilhørere.

“Og jeg leder kampen, mens dommerne er vælgerne, som stemmer om, hvem der skal have titlen, når de går til valg den 16. november”, sagde Siegfried Matlok og efter de to duellanter havde fortalt lidt om deres liv i og med politik, åbnede han debatten med at fortælle, at Uffe Ellemann-Jensen engang sagde: ‘Den er hjemme’.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Erik Lauritzen, har du skålet med fruen og sagt til hende, at den er hjemme”, spurgte ordstyreren?

Det afviste borgmesteren bestemt, at han havde.

“En måling er et øjebliksbillede og med det antal, der er spurgt til den nævnte måling, så er der meget usikkerhed i den. Selvfølgelig varmer det, men der er lang vej endnu”, sagde Erik Lauritzen.

Ellen Trane Nørby har sagt, hun vil være borgmester i Sønderborg og Siegfrid Matlok, spurgte hende, hvordan hun vil sikre sig et flertal.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg har set mange meningsmålinger og de er altid et øjebliksbillede. Og vi skal huske, at denne måling bygger på 250 spurgte personer ud af 59.347 vælgere – så ingen kan sige noget, inden krydset er sat den 16. november”, sagde Ellen Trane Nørby og fortsatte:

“Valget handler om at vi får et ‘bredt’ byråd og om at vi så nytænker samarbejdet”.

Matlok konkluderer, at Erik Lauritzen er den største og at han bliver ved at være det – og så kom det til at handle om boliger til ældre.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Kommer der boliger til ældre ved Egernsund og kommer de til at koste højst 5000 kroner om måneden. Teglværksgrunden er privat, men vil I prøve at påvirke, hvad der bygges på den”, spurgte Siegfried Matlok?

“Vi skal sikre, at byggeriet på grunden bliver varieret og det samme gælder ‘politigrunden’ i Gråsten, men huslejeprisen kan vi ikke styre”, sagde Erik Lauritzen.

“Men vi kan fortælle boligforeningrne, at de ikke behøves bygge til den maximale husleje og det er Erik Lauritzen og jeg enige om”sagde Ellen Trane Nørby.

Herefter kom borgerinddragelse på bane og Siegfried Matlok ville gerne vide, hvordan det skulle ske.

“Hvordan vil I gøre det, når der allerede er landsbylaug og foreninger, som sagtens kan være med, hvis de vil. Hvordan vil I lave mere borgerinddragelse”, spurgte ‘kamplederen’?

“Flere beslutninger skal ud til de lokale foreninger og landbylaug, så folk oplever, der sker noget. Ellers vil de ikke være med”, siger borgmesterkandidaten i blåt ringhjørne.

Den forsvarende borgmesterkandidat, Erik Lauritzen, i rødt ringhjørne siger:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg kan sagtens følge, det er træls, når man ikke får det, der er enighed om. Men det er sådan i Byrådet, at vi må prioritere. Planerne i Gråsten er stort set realiseret”, siger han, og tilføjer, at det handler om at være realistiske med tid og penge – og på den måde afstemme forventningerne.

Ellen Trane Nørby er klar til at sende penge ud til landsbylaugene.

“De skal have nogle penge, som de kan bruge på mindre projekter, som de bliver enige om – og har de pengene, så hjælpes de sikkert ad med at lave dem”, siger hun.

“Væksten trækkes af Sønderborg by og er den ikke attraktiv, så kan vi glemme al udvikling”, blev der sagt fra rødt ringhjørne.

“Og vækst andre steder skal heller ikke ske på bekostning af Sønderborg by”, lød det fra blåt hjørne.

Borgmester Erik Lauritzen advarer imod, at man lader som om, at alt kan lade sig gøre.

“Vi har en benhård styring af økonomien og vi har effektiviseringer, som gør, at vi både kan udvikle og holde fast ved serviceniveauet”.

Ellen Trane Nørby vil spare penge på administration og effektivisere.

“Hvor mange medarbejdere skal der fyres”, spurgte Siegfried Malok?

“Kommunens administration er vokset siden kommunesammelægningen og vi skal finde ud af, hvordan vi kan skære ned”, svarede Ellen Trane Nørby.

Siegfried Matlok ville også vide, om Venstre og Socialdemokratiet vil arbejde sammen efter valget.

“Først af alt vil jeg sige, at bliver jeg borgmester, så stopper jeg i Folketinget og dernæst at konstitueringen af det kommende Byråd, styres af valget. Venstre står sammen med de øvrige blå partier i et valgforbund. Men jeg håber da, at valgtes vinder giver den anden part det antal udvalgsformandsposter, som mandaterne berettiger til”, sagde Ellen Trane Nørby.

Borgmester Erik Lauritzen kunne fortælle til Ellen Trane Nørby, at der gennem især de fire seneste år er blevet arbejdet meget bredt i Byrådet.

“Det har givet gode resultater og antallet af formandsposter har ikke været afgørende”, sagde borgmesteren.

“Vi har arbejdet tæt sammen Slesvigsk Parti og Fælleslisten og de er vores primære samarbejdspartnere. Valgnatten viser, hvad der er af konstitueringsmuligheder”, sagde han videre.

“Men partier skal have den indflydelse, som deres mandater berettiger dem til”, sagde blå bloks borgmesterkandidat.

“Jeg siger ikke noget om konstituering nu, men først efter valget, hvor der laves en konstitueringsaftale og indholdet i den giver udvalgsformansposterne til flertallet”, svarede Erik Lauritzen.

Debatten fra både blåt og rødt ringhjørne foregik i fred og fordragelighed. Der er uenigheder og de ligger blandt andet i ideologierne, hvor den ene part for eksempel ønsker friplejehjem og den anden ikke.

Blår ringhjørne vil også gerne have, at der gøres noget ved folkeskolerne, så eleverne lærer mere og så inklusionen bliver bedre. Her er det røde ringhjørne fast besluttet på at følge den plan for folkeskolerne, som et enigt byråd har vedtaget.

“Erik Lauritzen, vil du være borgmester for enhver pris”, spurgte Siegfried Matlok?

“Jeg kan bestemt sige, jeg vil ikke være borgmester for enhver pris og vi har jo set en borgmester, der sad på et andet partis opbakning og det kom der ikke noget godt ud af”, sagde borgmester Erik Lauritzen.

Redaktionen anbefaler:

Bliv opdateret på de aktuelle valgtemaer og emner, når en række af de opstillingsberettigede partier og lister til Kommunalvalget mødes i SønderborgNYT TVs valgdebatter ’Mød Partierne’ som du finder her på SønderborgNYT TV.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. november 2021 Erhverv, Sønderborg

Sønderborg Vinen 2022 er med Tour de France-inspireret etiket

27. november 2021 Erhverv

Lørdag formiddag blev Sønderborg Vinen 2022 afsløret og det foregik helt efter traditionen med musik fra Sønderborg Garden og Ringriderfestens heroldere var også en del af festligheden, som foregik på Rådhuset. “Årets Sønderborgvin er udvalgt blandt 34 vine og det er medlemmer fra Ringriderkomiteen, der sammen med Wohlenberg, har smagt sig frem til den, som […]

Læs mere...